Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ceremonie la Casa Albă după ce Brett Kavanaugh a devenit judecător al Curții Supreme

Brett Kavanaugh a devenit sâmbătă seară, când a depus jurământul, al 114-lea judecător din istoria Curții Supreme americane. O ceremonie are loc astăzi la Casa Albă, găzduită de un președinte care exploatează succesul la limită al nominalizării pentru a marca încă o victorie personală și a mobiliza baza partidului Republican înaintea alegerilor parlamentare de la 6 noiembrie. 

Bătălia a fost lungă, fără cruțare, dusă din tranșeele adâncite de noul tribalism politic, de noua crispare ideologică și identitară ce amenință să întineze totul în cale.  Refuzat inițial de minoritatea senatorială Democrată pe motive de filozofie jurisprudențială, Kavanaugh și-a văzut  reputația zdrențuită, în ultimele două săptămâni ale procesului de nominalizare, din cauza unor multiple acuzații - una dintre ele în mărturie parlamentară a victimei - de posibile delicte sexuale și excese alcoolice.

Nimic  negativ n-a contat până la urmă în fața aritmeticii implacabile a configurației senatoriale și hotărârii inflexbile, de auto-declarat "tăvălug", a liderului majorității Republicane, Mitch McConnell, care sâmbătă, înaintea votului, cu aroganța contrafactuală a celui călărind  pe cai mari, îl proclama pe Kavanaugh erou fără prihană al epocii trumpiene.

"Senatul are obligația de a valida, pentru cea mai înaltă instanță a națiunii, persoane cu un caracter impecabil și o înaltă competență.  Kavanaugh este exact acest tip de candidat. Cu modestie de autentic intelectual a lăsat palmaresu-i profesional să vorbească pentru el. Este unul dintre cel mai buni fii ai națiunii noastre. Senatul, țara, au toate motivele de a  se mândri cu  el".

"Tăvălugul" a făcut astfel praf și pulbere evidența a zeci de mărturii convergente care atestă caracterul îndoielnic al judecătorului, și s-a rostogolit nonșalant peste contondența frapantă, șocant-partizană, a ultimei sale apariții senatoriale, care i-a atras lui Kavanaugh oprobriul masiv al branșei avocățești și i-a știrbit reputația de imparțialitate pe care o  agonisise de-a lungul unui deceniu și mai bine ca magistrat federal.

Că nu a fost nominalizatul ideal o dovedește faptul că opinia publică i s-a opus cu o intensitate record pentru ultimele două decenii, și evidența incontestabilă că a răzbit la o diferență de doar două voturi  (cea mai mică de la 1881 încoace) și acelea smulse în ultima clipă, cel decisiv grație sofisticii senatoarei Republicane de Maine, Susan Collins care i-a acordat nominalizatului beneficiul îndoielii în dauna profesoarei Blasey-Ford, care-l acuzase pe Kavanaugh de agresiune sexuală în perioada liceului.

"Nu înseamnă că doamna Ford n-a fost agresată în acea noapte, sau altădată, ci doar că nu se întrunesc, în opinia mea,  elemente suficiente de probabilitate. Consider așadar că acuzațiile nu pot împiedica validarea nominalizării judecătorului Kavanaugh".

Un fost magistrat al celei mai înalte instanțe statale new-yorkeze, Robert Smith, înclina balanța în cealaltă direcție, iar fostul decan al facultății de drept de la Yale, Robert Post, considera că prezența fostului student al prestigioasei instituții în rândul "supremilor" va submina legitimitatea Tribunalului, constituind o "tragedie americană."

Numit de un președinte aflat sub amenințarea a multiple anchete ca un jurist care crede în impunitatea prezidențială pe perioada exercițiului, eco-sceptic, cunoscut pentru înclinații pro-corporatiste,  incert în ce privește drepturile femeilor și minorităților, activist devotat al cauzei Republicane în cele mai întunecate momente ale mandatelor Bush Jr., noul magistrat suprem va reorienta cea mai înaltă instanță a țării într-o direcție conservatoare.

"Judecătorul Kavanaugh n-are ce căuta la Curtea Supremă. Partizanatul său este extrem,  fapt dovedit de-a lungul întregii sale cariere și reconfirmat de aparițiile sale în fața Senatului, unde și-a exhibat părtinirea prin ieșiri de o stridență fără precedent. Tirada sa feroce din ultima audiere va rămâne în istorie ca un moment infam, care-l pune în imposibilitatea de a a funcționa imparțial în noul său rol", a punctat liderul minorității Democrate din Senat, Charles Schumer, pentru care singura, ultima speranță, este scrutinul parlamentar de luna viitoare. Democrații, creditați cu șanse de a prelua Camera, anunță deja un val de anchete în culisele nominalizăriin și chiar o declanșare a procedurii de destituire a lui Kavanaugh, dar elanul lor justițiar și reparatoriu este temperat de experiența volatilității notorii a electoratului, și de prezența destabilizantă a președintelui, din ce în ce mai prezent pe câmpul electoral  cu discursuri precum cel de sâmbătă în statul Kansas, care-i încolonează retoric pe fanaticii Republicani în marșul către victoria din noiembrie.

"În setea lor de putere, Democrații radicali s-au prefăcut într-o gloată înfierbântată, care s-a lepădat de echitate, dreptate decentă și corectitudine procedurală. Fiecare american a putut vedea în ultimele săptămâni cât de mare este miza alegerilor din noiembrie.  Am prins putere nouă. Dacă Democrații sunt în stare acum de așa prăpăd, în goana după putere, e ușor de imaginat ce devastare vor provoca dacă pun mâna pe puterea pe care o vor, la care râvnesc cu atâta disperare", a declamat Donald Trump.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA