Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corina Crețu și guvernul român: apărare sau atac ?

p038320-553899.jpg

C Cretu
Corina Cretu : "avem bani la Bruxelles, nu avem proiecte"
Sursa imaginii: 
European Union, 2018

“Vă anunț public că nu mai accept insultele guvernului român”, a afirmat la Bruxelles Corina Crețu. Comisarul european a făcut un bilanț a ceea ce a realizat pentru România începând din 2014 și a terminat cu această remarcă. Totul a pornit de la discuția despre autostrada Târgu Mureș-Iași. 

Săptămâna regiunilor europene la Bruxelles nu este un eveniment anual foarte atrăgător, dar se mai întâmplă să se animeze câteodată. Anul acesta asistam la un „atac” al Corinei Crețu care ar putea fi văzut și ca o încercare a sa de a se apăra de unele critici. 

Comisarul se afla luni la prânz în sala de presă a Comisiei Europene în compania lui Karl-Heinz Lamberts, președintele comitetului regiunilor și era vizibil enervată. 

Vorbind despre autostrada Târgu Mureș - Iași, ea a remarcat că guvernul român dorește să facă această autostradă "pe sistemul parteneriat public privat".

„Specialiștii noștri nu sunt confortabili cu această abordare pentru că înseamnă o deprioritizare a investiției, din punctul nostru de vedere.”

Înainte de a face această remarcă, Corina Crețu explicase cum eforturile sale au dus la creșterea cu peste 90% a ratei de absorbție a fondurilor europene alocate pentru perioada 2014-2020. In aceeași perioadă, Comisia a reușit sa degreveze România de plata a peste 3 miliarde de euro pentru astfel de proiecte, dar s-au și pierdut 2 miliarde de euro în domeniul infrastructurii transporturilor. 

« Este datoria mea ca și comisar european pentru politică regională să avertizez în toate statele membre, deci implicit și în România despre riscul pierderii sau dezangajărilor de fonduri și mai ales în domeniul infrastructurii, a spus Corina Crețu. 

Comisarul Crețu a amintit că în ciuda Brexit-ului și a multor îndoieli create de acest proces, UE a reușit să păstreze metoda veche de alocare a fondurilor (prin care se calculează fondurile în funcție de PIB/ cap de locuitor) prin care România poate păstra o sumă robustă pentru politică regională și pentru perioada post 2020.

Dar ea a deplâns lipsa unor proiecte de infrastructură „mature”. „Nu înțeleg această tensiune care s-a creat între mine și guvern spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, nu avem proiecte”.

In fine, comisarul a terminat prin a spune că nu mai acceptă insultele guvernului român referitor la munca sa.