
Politică
9 octombrie, Ziua Holocaustului: Comemorări la București, român decorat la Paris
holo.jpg

Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului e marcată în România începând cu 2004, odată cu adoptarea unei hotărâri de guvern. Data de 9 octombrie reprezintă de fapt începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941. În România, se preconizează că au fost omorâţi de autorități în jur de 380.000 de evrei, în timp ce în întreaga Europă au fost uciși aproximativ șase milioane pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial.
Instituțiile statului român au transmis azi mesaje de omagiere a victimelor Holocaustului. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Holocaustul reprezintă cea mai tragică pagină din istoria umanităţii, iar apărarea valorilor europene reprezintă antidotul pentru combaterea populismului, extremismului şi iliberalismului.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume şi îşi exprimă solidaritatea cu supravieţuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
”Moştenirea lăsată de supravieţuitorii Holocaustului trebuie transmisă fiecărei generaţii”, a declarat la rândul său premierul Viorica Dăncilă, în cadrul ceremoniei de depunere de coroane la Monumentul Memorial al Holocaustului.
De asemenea, și preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a transmis că această zi rămâne o mărturie dureroasă. "Putem construi o societate sănătoasă, democratică, în acord cu valorile familiei europene din care facem parte", a scris Dragnea, pe contul său de Facebook.
Celebrarea Zilei Holocaustului în România a avut ecou și și în Franța, acolo unde preşedintele Emmanuel Macron l-a decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare pe cel supranumit "vânătorul de nazişti" Serge Klarsfeld. Și soția acestuia a primit Ordinul Naţional pentru Merit.
Preşedintele Macron a amintit într-un discurs povestea vieţii lui Serge Klarsfeld, născut în 17 septembrie 1935, la Bucureşti.
Klarsfeld a scăpat de Gestapo în 1943 la Nisa, unde se refugiaseră părinţii săi. A obţinut apoi cetăţenia franceză şi a studiat istoria şi ştiinţele politice la Paris. Timp de peste o jumătate de secol, alături de soția sa, Klarsfeld a luptat pentru recunoaşterea Holocaustului şi pentru judecarea criminalilor nazişti. Cei doi au identificat şi demascat mulţi şefi ai poliţiei naziste din Franţa, printre care Kurt Lischka - comandantul Gestapo din Paris, sau Klaus Barbie, celebrul "călău din Lyon", pe care l-au urmărit din 1971 până în 1983.