Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Românul care a eliberat Viena și Budapesta

boeriu.png

Ioan Boeriu, feldmareșal al armatei imperiale austro-ungare
Image source: 
Wikimedia Commons

În 10 octombrie 1859 venea pe lume unul dintre cei mai străluciți militari din Transilvania. Feldmareșalul locotenent Ioan Boeriu a fost decorat atât de împărații austro-ungar Franz Jozef și Carol I, cât și de Regele Ferdinand I al României.

Ioan Boeriu a venit pe lume într-o familie cu tradiții militare. Tatăl său servise ca militar în regimentele de grăniceri. Mama sa era rudă cu mareșalul Leonida de Pop, adjutant al împăratului Franz Jozef. Ioan Boeriu a studiat la școala primară din satul natal, apoi la Gimnaziul Romano-Catolic din Sibiu. Părinții săi ar fi vrut să studieze teologia la Blaj și să devină preot, însă el  a fost influențat de mentorul său, colonelul-baron David Urs de Margina, și a ales cariera militară. Astfel că tânărul Ioan Boeriu a devenit elev al Școlii de Cadeți din Sibiu.

După absolvire, a fost numit sublocotenent la Budapesta, apoi a avansat rapid în carieră. În anul 1900, era căpitan, iar în 1914 devenise deja colonel.

În momentul izbucnirii Primului Război Mondial, Ioan Boeriu comanda regimentul de infanterie 76. El s-a remarcat prin eroismul de care a dat dovadă pe frontul rusesc, mai ales în bătălia de la Polichna. În toamna acelui an, Ioan Boeriu a fost grav rănit. A fost decorat pentru vitejia sa și promovat la gradul de general de brigadă. După ce a ieșit din spital, în 1917, Ioan Boeriu a primit titlul de baron și a fost promovat ca expert în cadrul Ministerului de Război din Viena.

În anul 1918, Ioan Boeriu a devenit feldmareșal locotenent al armatei imperiale. În toamna anului Marii Uniri, a fost cel care, împreună cu Iuliu Maniu, a organizat regimentele românești care, cu acordul autorităților austriece, au ocupat Viena. Astfel, a fost prevenită izbucnirea unei revoluții bolșevice în capitala austriacă. Sub comanda lui Ioan Boeriu se aflau 60.000 de soldați români în Viena și 160.000 în întreaga Austrie.

Baronul Ioan Boeriu a revenit în Transilvania și a luat parte la adunarea de la Alba Iulia care a proclamat Unirea Transilvaniei cu Regatul României. El a primit comanda forțelor militare aflate în subordinea Consiliului Dirigent al Transilvaniei și, în fruntea acestor trupe, a participat la campania din 1919 care a avut drept rezultat distrugerea Republicii Sovietice Ungare și ocuparea Budapestei. După dizolvarea Consiliului Dirigent, baronul Ioan Boeriu a preluat comanda Corpului VII de Armată din Sibiu. În 1921, a fost decorat de Regele Ferdinand I al României și apoi pensionat. Nu a părăsit viața publică, pentru că a devenit senator al României. Baronul Ioan Boeriu a murit în anul 1949, în satul său natal.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 10 octombrie 2018