Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florin Manole (PSD): Legea parteneriatului civil va interzice adopţiile doar pentru cupluri gay

Lege antibullying Parlament Profesor.jpg

Petre Florin Manole, unul dintre iniţiatorii legii anti-bullying (Foto: arhivă RFI)
Petre Florin Manole, unul dintre iniţiatorii legii anti-bullying (Foto: arhivă RFI)

Legea parteneriatului civil va fi asumată de PSD împreună cu parlamentari de la alte partide, inclusiv de la Opoziţie, declară la RFI deputatul social-democrat Petre Florin Manole. El explică mai clar prevederea referitoare la dreptul la adopţie.

Petre Florin Manole spune că legea parteneriatului civil „prevede o formă de protecţie juridică pentru acele dintre cupluri de sex diferit sau de acelaşi sex, care au nevoie de o protecţie pentru viaţa lor comună, ca viaţă de familie. Este un proiect pe care îl voi asuma împreună cu colegi şi de la celelalte grupuri politice, inclusiv de la Opoziţie”.

Deputatul PSD oferă şi câteva exemple: „Cel mai simplu de înţeles dintre drepturi mi se pare a fi cel referitor la moştenire. Pe de altă parte, există acum şi alte drepturi la care genul acesta de oameni nu au acces, cum ar fi coasigurarea în domeniul sănătăţii, adică atunci când există un angajat care plăteşte taxe, el poate lua în întreţinere şi poate oferi acces la pachetul de bază de sănătate pentru un membru al familiei, spune legea. Ei bine, dacă nu ai o formă juridică prin care să dovedeşti această apartenenţă la o familie, alta decât prin căsătorie, nu poţi să uzezi de acest instrument”.

 

Dreptul la adopţie

 

Petre Florin Manole precizează că legea parteneriatului civil interzice doar persoanelor de acelaşi sex să adopte copii: „Cuplurile de acelaşi sex. O astfel de temă referitoare la adopţii este tratată şi în legea adopţiilor, pe care noi n-o schimbăm, dar de care evident că trebuie să ţinem cont. În legea adopţiilor, la articolul 6, se spune de cel puţin două ori, pentru că e un articol mai consistent, despre faptul că cei care adoptă trebuie să fie soţ şi soţie”.

Întrebat de ce nu modifică legea adopţiilor, deputatul PSD a răspuns: „Nu este în intenţia noastră acest lucru şi nu o vom face prin această iniţiativă. Dacă altcineva vreodată vrea să facă asta, e treaba oricui, dar noi nu facem asta în acest proiect. În acest proiect sunt interzise explicit adopţiile pentru persoanele de acelaşi sex, care se află în parteneriat civil”.

Solicitat să explice de ce, Petre Florin Manole a precizat că „întotdeauna, cei care fac legea trebuie să ţină cont şi de relaţiile sociale şi de normele sociale din statul în care se află. Ei bine, noi, iniţiatorii, am considerat că este corect aşa, că societatea românească poate să înţeleagă tema parteneriatului civil şi necesitatea ei, dar că adopţiile pentru persoanele de acelaşi sex trebuie şi pot fi interzise şi asta nu se întâmplă numai în România”.

Întrebat dacă prevederea legată de adopţii a fost introdusă în proiect după referendum sau înainte, deputatul PSD a răspuns: „Noi lucrăm la acest proiect de mult timp şi era dintotdeauna, a fost unul dintre punctele de început, după partea în care ne-am străduit să oferim acces egal la drepturi pentru persoanele care vor beneficia de parteneriat civil”.

 

Reacţie la poziţia BOR

 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat marţi la Antena 3 că BOR dezaprobă ferm parteneriatul civil. Petre Florin Manole îi dă replica: „Eu respect opiniile Bisericii Ortodoxe şi ale celorlalte culte creştine referitoare la această temă. Pe de altă parte, însă, activitatea de legiferare, care este obligaţia parlamentarilor români trebuie să ţină cont în primul rând de Constituţie şi de cetăţeni”.

În opinia sa, „egalitatea în drepturi nu este negociabilă şi nici măcar discutabilă şi sunt convins că nici BOR nu pune la îndoială egalitatea în drepturi. Ce egalitate în drepturi este aceea în care numai unii oameni se pot moşteni, numai unii oameni pot beneficia de coasigurare, numai unii oamenii pot să încheie un act care consfinţeşte relaţia dintre ei?”.

 
Petre Florin Manole, despre proiectul parteneriatului civil şi adopţiile pentru cuplurile gay