Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Dragnea, prima reacţie după referendum: Ideea de cvorum inhibă prezenţa la vot

Liviu Dragnea Iubesc Romania natiune.jpg

Liviu Dragnea: Trăim un moment unic în istoria ţării noastre, România împlineşte 100 de ani (Sursa foto: site PSD)
Liviu Dragnea: Trăim un moment unic în istoria ţării noastre, România împlineşte 100 de ani (Sursa foto: site PSD)

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, într-o primă reacţie după eşecul referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie, că ideea de cvorum inhibă prezenţa la vot la referendum. El spune că dacă nu ar exista un prag minim de prezenţă, numărul de oameni care ar vota ar fi mai mare, participând inclusiv cei care ar vota NU.

Liviu Dragnea consideră că ideea de cvorum diminuează sau inhibă prezenţa la vot la referendum: “Noi stăm agăţaţi de un număr ipotetic de oameni care ar putea fi prezenţi la un referendum, oricare ar fi el, în România. Ştim că sunt milioane de români în afara ţării cu drept de vot. Ideea de cvorum se dovedeşte că de fapt diminuează sau inhibă prezenţa la vot. Dimpotrivă, cei care sunt împotriva întrebării din referendum au la îndemână boicotul referendumului. Eu am spus-o de mai multe ori, în momentul în care ar fi un referendum fără prag, s-ar mări prezenţa, pentru că cei care sunt împotrivă ar veni să spună NU, pentru că este jocul majorităţii (...). A fost o voinţă de participare de 4 milioane de români, alţii au boicotat, ăsta e rezultatul şi mergem înainte”.

Întrebat dacă rezultatul referendumului a fost un eşec, liderul PSD a răspuns: “De ce ar fi un eşec? (...) Dacă este un eşec, este un eşec al celor care am votat cu DA. În acelaşi timp, legea adoptată în Senat nu a fost votată doar de PSD şi ALDE”.

Liviu Dragnea îi acuză de manipulare pe cei care spun că referendumul a fost făcut în interesul partidului sau în interesul său. El susţine că evenimentul din week-end nu a fost asumat în nici un fel de PSD, partidul făcând doar o campanie de informare.

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie a fost invalidat, din cauza prezenţei scăzute la vot, 21%. Pentru a fi validat, ar fi trebuit să se înregistreze o prezenţă de cel puţin 30%.