Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen Hunor: Referendumul ne-a dezbinat, a fost superpolitizat

UDMR suspenda colaborare PSD ALDE.jpg

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, suspendă colaborarea formațiunii sale cu PSD-ALDE (Foto: site UDMR/Banga Előd)
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, suspendă colaborarea formațiunii sale cu PSD-ALDE (Foto: site UDMR/Banga Előd)

Cvorumul nu trebuie redus, dacă organizăm referendumuri la zece ani, declară la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El consideră că referendumul pentru redefinirea familiei a eşuat, pentru că oamenii au considerat că nu era o prioritate.

Kelemen Hunor spune că „oamenii nu au considerat că este o problemă care trebuie rezolvată în acest moment şi în acest fel şi nu trebuie să dramatizăm prea mult ceea ce s-a întâmplat, fiindcă altfel iarăşi vom ajunge să discutăm despre un subiect care pe oameni nu i-a interesat (...). Plus că a fost super-hiperpolitizată toată povestea. Ne-a dezbinat extrem-extrem de mult această perioadă de trei-patru săptămâni (...). Nu e momentul să căutăm vinovaţi, fiindcă a fost o greşeală mult prea mare din toate părţile, fără argumente raţionale, fără o dezbatere la rece, fără să vedem ce şi cum s-a întâmplat în 1991 în Constituţie, apoi în Codul Civil din 2009, unde lucrurile au fost stabilite într-un anumit fel şi nimeni nu a urlat atunci, toată lumea a votat şi în Parlament şi aşa mai departe. Deci pur şi simplu, oamenii au zis nu e prioritatea noastră, nu e prioritatea momentului, sunt multe alte probleme mai importante pe lista de priorităţi”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat după referendum că existenţa unui cvorum inhibă prezenţa la vot. Liderul UDMR crede că „depinde ce vrem să facem cu instituţia referendumului. Dacă mergem spre o direcţie sau spre o idee cum se aplică referendumul de foarte multe ori în Elveţia, atunci sigur, se poate discuta despre ştergerea acestui prag, dar dacă noi folosim referendumul doar o dată la zece ani, la Constituţie, eventual când se trezeşte un preşedinte să cupleze alegerile prezidenţiale cu un referendum, atunci sigur că nu trebuie coborât pragul”.