Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Membrii CES, schimbați de Guvern. Gelu Duminică: Ce se pregătește dacă se vrea un CES obedient?

Guvernul a înlocuit 13 din cei 15 reprezentanți ai societății civile din Consiliului Economic și Social printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă. Organismul are un rol esențial în procesul legislativ al Executivului, pentru că analizează și avizează toate proiectele de acte normative inițiate de acesta. El este format din lideri ai sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile. Cei înlocuiți au aflat vestea din Monitorul Oficial.

Măsura a fost luată la propunerea Ministerului Muncii care spune că unii dintre membri lipseau în mod constant de la ședințe, în timp ce alții nu erau reprezentativi.“La baza deciziei de înlocuire au stat mai multe considerente: unii dintre membrii desemnați de Guvern în CES lipseau în mod constant de la ședințele Consiliului; s-a constatat că pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat; ca urmare a sesizărilor venite din partea unor organizații, asociații și fundații, care au arătat faptul că unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi și au propus, în mod repetat, atât verbal, cât și în scris, înlocuirea acestora”, susține Ministerul Muncii.Potrivit Monitorului Oficial, decizia premierului se bazează pe o propunere a ministrului Muncii, făcută pe 22 iunie.Sociologul Gelu Duminică, înlocuit și el din Consiliul Economic și Social, susține că nu a existat o procedură și niciun proces de selecție pentru această schimbare, precizând că este, poate, cel mai grav atac asupra dialogului social și asupra societății civile.

“Ceea ce avem în momentul de față este o minciună grosolană din partea ministerului și a ministrului Lia Olguța Vasilescu încercând să acopere, de fapt, o chestiune simplă: le-am închis gura pentru că erau împotriva noastră. Și, am adus pe alții, mai buni și mai frumoși, nu pentru că i-a selectat sectorul, ci pentru că așa am considerat noi”, spune la RFI, sociologul Gelu Duminică, director executiv Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună.Acesta se întreabă "care sunt măsurile pe care guvernanții vor să le treacă, pentru care au nevoie de un CES tăcut, liniștit, cuminte?".

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: