Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalistul saudit dispărut a fost omorât de saudiți (ziar din Turcia)

saudi_1.jpg

Arabia Saudită a negat acuzaţiile privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în clădirea Consulatului din Istanbul
Arabia Saudită a negat acuzaţiile privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în clădirea Consulatului din Istanbul
Image source: 
Wikipedia

Turcia deţine înregistrări cu momentele în care jurnalistul saudit Jamal Khashoggi este torturat şi ucis, scrie o publicație turcă pro-guvernamentală. El trăia în Statele Unite din 2017, după ce a căzut în dizgraţia prinţului moştenitor saudit.

Ancheta Turciei privind dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a scos la iveală înregistrări făcute de ceasul Apple pe care acesta îl purta la mână şi care indică faptul că a fost torturat şi ucis, a anunţat publicaţia turcă Sabah. Jurnalistul saudit şi-a activat funcţia de înregistrare de pe iPhone înainte de a intra în consulatul de la Istanbul.

Dezvăluirile publicaţiei pro-guvernamentale Sabah, care nu au putut fi verificate imediat, au apărut după ce o delegaţie din Arabia Saudită a sosit în Turcia pentru o investigaţie comună privind dispariţia jurnalistului, pe data de 2 octombrie, după ce a intrat în clădirea Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul.

”Momentele în care Khashoggi a fost interogat, torturat şi ucis au fost înregistrate în memoria ceasului Apple”, scrie ziarul, adăugând că ceasul s-a sincronizat cu iPhone-ul acestuia, pe care logodnica jurnalistului îl avea în afara consulatului.

Doi oficiali turci au declarat anterior pentru Reuters că Khashoggi avea la mână un ceas Apple de culoare neagră în momentul în care a intrat în consulat, care era conectat cu un telefon pe care acesta l-a lăsat în apropierea clădirii din Instanbul. Publicația Sabah, care citează ”surse credibile din cadrul serviciilor de inteligenţă”, susţine că este posibil ca Jamal Khashoggi să fi activat funcţia de înregistrare de pe telefon înainte de a intra în consulat.

Sursa citată susţine, de asemenea, că agenţii saudiţi trimişi să-l ucidă pe jurnalist şi-au dat seama că dispozitivul înregistrează şi s-au folosit de amprenta digitală a acestuia pentru a-l debloca şi pentru a şterge unele înregistrări. Însă, nu au fost şterse toate înregistrările, astfel că unele dintre acestea au ajuns în posesia anchetatorilor turci.

Vineri, Arabia Saudită a negat acuzaţiile privind uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în clădirea Consulatului din Istanbul, prin vocea ministrului de interne. Ministrul susţine că acuzaţiile privind uciderea lui Khashoggi sunt ”minciuni” care vizează guvernul saudit.