Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Ambasadorii statelor UE, convocați la Bruxelles

Brexit

Ambasadori pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost convocaţi duminică la Bruxelles, la ora 16:30 GMT (19:30 ora României), pentru a discuta despre Brexit. La reuniunea de la Bruxelles participă reprezentanţi ai statelor membre ale UE, dar nu şi din Marea Britanie. Prim-ministrul britanic Theresa May va merge la Bruxelles miercuri pentru a discuta cu reprezentanții Uniunii Europene despre încheierea unui acord privind relațiile post-Brexit. Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie 2019

Actualizare 1:

Negociatorii pentru Brexit nu au ajuns încă la un acord de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, au declarat duminică oficiali ai UE, citați de Reuters.

Cu mai puțin de șase luni înainte ca Marea Britanie să iasă din UE, negociatorii şefi pentru Brexit european şi britanic, Michel Barnier şi Dominic Raab, s-au întâlnit în această după-amiază la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri neprogramate. Totodată, ambasadorii celor 27 de state ale UE, fără Marea Britanie, au fost convocaţi la o reuniune excepţională ce a început la ora 16:30 GMT, (19:30 ora României), relatează agenţia Reuters. Întâlnirile survin în contextul unor relatări recente din presa britanică. Potrivit acestora, premierul britanic Theresa May  ar fi prezentat o propunere care prevede menţinerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE până când se va putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale, chiar şi după perioada de tranziţie post-Brexit, care trebuie să se încheie în decembrie 2020. Ideea nu a fost agreată de mai mulţi membri ai guvernului de la Londra, care au ameninţat cu demisia. UE a cerut Marii Britanii o aşa-numită soluţie de <<backstop>>  (sau “plasă de siguranţă”), care ar menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană şi care să se aplice dacă nu se va reuşi găsirea alteia mai bune în urma negocierilor privind Brexitul. Guvernul condus de Theresa May a acceptat această soluţie  doar pe durata perioadei de tranziţie post-Brexit, însă a refuzat până în prezent ca ea să devină permanent, pe motiv că s-ar compromite astfel integritatea teritorială a Regatului Unit.