Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazul jurnalistului saudit dispărut ia amploare

caz_jurnalist_saudit_disparut.jpg

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a dispărut, după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul (Foto: AFP/Mohammed Al-Shaikh)
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a dispărut, după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul (Foto: AFP/Mohammed Al-Shaikh)

Înaltul Reprezentant ONU pentru Drepturile Omului, Michele Bachelet, a cerut marţi să se ridice imunitatea unor reprezentanţi saudiţi, care ar putea fi implicaţi în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi.

ACTUALIZARE 1: Poliţia turcă urmează să percheziţioneze reşedinţa consulului saudit, în cadrul anchetei privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi. Anunţul are loc la o zi după percheziţionarea consulatului, ultimul loc în care a fost văzut jurnalistul saudit, pe 2 octombrie.

 

Înaltul Reprezentant ONU pentru Drepturile Omului, Michele Bachelet, a cerut marţi să se ridice imunitatea unor reprezentanţi saudiţi, care ar putea fi implicaţi în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi: ”Având în vedere gravitatea situaţiei în centrul căreia se află dispariţia domnului Khashoggi, consider că inviolabilitatea sau imunitatea sediilor şi funcţionarilor vizaţi acordată de tratate precum Convenţia de la Viena din 1963 privind relaţiile consulare ar trebui să fie ridicate imediat”, arată Michele Bachelet într-un comunicat.

Între timp, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, trimis de urgenţă de preşedintele Donald Trump, a sosit marţi la Riad, pentru a încerca să descâlcească acest caz al dispariţiei de două săptămâni a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul.

După ce a discutat luni la telefon cu regele Salman, Trump a sugerat că dispariţia lui Jamal Khashoggi, un critic al puterii saudite, care colabora cu ziarul The Washington Post, ”ar putea să fie fapta unor ucigaşi scăpaţi de sub control”.

Ulterior, presa americană a scris că Arabia Saudită intenţionează să recunoască moartea jurnalistului în cursul unui interogatoriu care s-ar fi terminat rău, la Consulatul saudit de la Istanbul, la începutul lunii.