Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alina Gorghiu: OUG pe justiţie este pohta ce-a pohtit Dragnea

Alina Gorghiu amnistie gratiere PSD ALDE praf ochi.png

Alina Gorghiu nu crede în sinceritatea PSD-ALDE în privința respingerii amnistiei și grațierii (Sursa foto: site PNL)
Alina Gorghiu nu crede în sinceritatea PSD-ALDE în privința respingerii amnistiei și grațierii (Sursa foto: site PNL)

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind legile justiţiei nu ar trebui să fie aplicată retroactiv, declară la RFI senatoarea PNL Alina Gorghiu. Ea îi cere Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze CCR şi să arate că nu este cel mai servil funcţionar al statului pentru PSD.

Alina Gorghiu consideră că OUG pe legile justiţiei nu ar trebui aplicată retroactiv: „Din punctul meu de vedere, n-ar trebui, nu s-ar pune problema, dar vedeţi că după această cavalcadă, după acest ciclu de întâmplări nemaiîntâmplate până acum în sistemul judiciar, generate de Toader şi compania, cei de la DNA au această emoţie şi nu doar cei de la DNA, întreg sistemul judiciar are această emoţie (...). Este nevoie de intervenţia fermă, urgentă a CSM, care să spună foarte limpede şi fără nici un fel de interpretări că nu se pune această problemă”.

Senatoarea PNL precizează că „CCR din păcate pe Ordonanţe nu poate fi sesizată de nimeni, în afară de Avocatul Poporului, în acest moment, lucru pe care mă aştept să-l facă domnul Ciorbea. Deja are pensie specială, deja o cumulează cu salariul, deja ar trebui să mişte în frontul ăsta al sistemului judiciar, să se vadă măcar că nu este cel mai servil şi obedient funcţionar al statului pentru PSD”.

Alina Gorghiu spune că „în acest moment, este practic pohta ce-a pohtit domnul Dragnea, PSD-ul şi după logica aceasta, domnul Toader ar merita chiar să ajungă prim-ministru, pentru că pare-se că a făcut cel mai mare serviciu pe care putea să-l facă cineva din Cabinet PSD-ului”.

OUG privind legile justiţiei a fost publicată marţi în Monitorul Oficial. Procurorii din toate Parchetele rămân în funcţii, numai dacă îndeplinesc condiţiile din noile prevederi legale.

Documentul stabileşte că pentru a fi promovaţi la PICCJ, ”procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin zece ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”.

 
Alina Gorghiu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre efectele OUG pe justiţie