Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Recep Erdogan a ajuns în autonomia Gagauz-Yeri

erdogan_vlah.jpg

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah și președintele Turciei, Recep Erdogan

Președintele Turciei, Recep Erdogan își continuă vizita oficială în R.Moldova, iar astăzi a ajuns în autonomia găgăuză, în sudul țării. Liderul turc și omologul său moldovean, Igor Dodon au aterizat la Comrat cu elicopterele. Cei doi oficiali au fost întâmpinați de bașkanul Gagauz-Yeri, Irina Vlah. Liderul turc va participa la inaugurarea mai multor instituții sociale și va ține un discurs în Piața Adunării Populare a autonomiei găgăuze.

După ce miercuri au avut o zi plină la Chișinău, liderul de la Ankara, Recep Erdogan și soția acestuia Emine Erdogan au ajuns în autonomia găgăuză. Au fost întâmpinați cu pâine și sare, în centrul orașului Comrat.Cu drapele ale Turciei și R.Moldova, zeci de localnici au venit să-l salute pe Recep Erdogan.Ce-i drept, oamenii erau ținuți la mare distanță. Oficialul turc va participa la inaugurarea Casei de Cultură din Comrat. De asemenea, președintele Turciei va fi prezent la deschiderea unui centru medical de diagnosticare. Erdogan va merge să taie panglica și la o grădiniță din Gagauz-Yeri.

Cu prilejul vizitei lui Erdogan, locuitorii din autonomia găgăuză au zi liberă. O dispoziție în acest sens a fost semnată de bașcanul, Irina Vlah. Și în sudul țării, sunt restricții de circulație, impuse pe durata vizitei lui Erdogan. Este interzisă circulația transportului în centrul orașului Comrat, a fost stopată activitatea piețelor, iar circulația transportului public a fost redirecționată temporar.

Președintele R.Moldova, Igor Dodon i-a mulțumit miercuri omologului său turc pentru ajutorul acordat R.Moldova și, în special, autonomiei găgăuze, în domeniul social, cultural, umanitar. Dodon a subliniat că ”poporul care locuiește în Găgăuzia joacă un rol deosebit în relațiile moldo-turce și în același timp este unul din pilonii statalității noastre”.  De asemenea, șeful statului a menționat că ”pe parcursul a 26 de ani de relații diplomatice, Turcia a acordat ajutor Republicii Moldova în volum de 80 de milioane de dolari, iar în acest an suma a constituit 20 de milioane, inclusiv în Găgăuzia”. Găgăuzii, o populație de origine turcă și religie creștin-ortodoxă,  sunt în număr de aproximativ 70.000 și trăiesc în orașul Comrat, centrul administrativ al autonomiei și în satele din preajmă. La alegerile prezidențiale din 2016, găgăuzii au votat în proporție de 97% pentru candidatul pro-rus Igor Dodon, actualul șef al statului. Deși de origine turcă, găgăuzii vorbesc, de fapt, rusește, ca toate minoritățile din Republica Moldova. 

Trebuie spus că, vizita lui Erdogan la Chișinău a fost marcată de proteste. Câteva zeci de membri și simpatizanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr au protestat în fața Ambsadei Turciei, acuzându-i pe Dodon, Plahotoniuc și Erdogan că ar sta în spatele răpirii profesorilor turci. Membrii Mișcării de Rezistență ACUM consideră că extrădarea profesorilor de la ”Orizont” tocmai a și fost răsplata autorităților de la Chișinău pentru cele 10 mln de euro, oferite de Erdogan pentru reconstrucția Președinției

La rândul său, liderul Turciei a declarat miercuri că pe teritoriul R.Moldova s-ar fi infiltrat membri ai organizațiilor teroriste turce.”Îi invit pe toți oamenii care sunt împotriva noastră să se comporte așa cum ar trebui să se comporte prietenii. Din pacate, acești membri ai organizațiilor teroriste s-au strecurat în organizațiile noastre, această organizație teroristă își continuă activitățile și în Moldova. Ei încearcă să se infiltreze printre autoritățile moldovenesti și să urmeze aceiași pași cum au facut în țara noastră”, a atenționat Erdogan la Chișinău. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita lui Recep Erdogan în Găgăuzia