Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ultimul raport MCV sub Comisia Juncker apare pe 13 noiembrie

p0021320009-2.jpg

Justitie MCV
MCV publicat cu doua luni înainte de Presedintia Româna a UE
Image source: 
European Union, 2018

Rapoartele MCV pentru România și Bulgaria sunt așteptate pentru 13 noiembrie, a anunțat Comisia Europeană. Bruxelles ia notă de opiniile Comisiei de la Veneția privind modificarea legilor justiției și spune că și-ar putea modifica și ea atitudinea față de România.

Bruxelles repetă poziția cunoscută, anume că dacă progresul înregistrat până acum de România privind reforma justiției ar fi repus în chestiune, atunci și atitudinea Comisiei Europene s-ar putea schimba.

Iar reacția Comisiei Europene (a nu se confunda cu poziția sa care descrie atitudinea generală) la adoptarea OUG pentru legile justiției spune că acestea sunt urmărite “cu îngrijorare” și că o analiză detaliată va urma. 

“O justiție independentă și profesională” este de o covârșitoare importanță.”, spune Bruxelles. 

A se înțelege prin aceasta că în viitorul raport MCV, progresele anterioare ale României nu ar mai văzute ca temeinice și mai ales ca ireversibile. Cele două criterii stau la baza eliminării mecanismului de verificare și cooperare (MCV) de care Comisia Juncker se angajase în 2014 să scape până în 2019.

Astfel, raportul din 13 noiembrie 2018 va fi ultimul publicat de Comisia Juncker, dar cel mai probabil că nu va fi și ultimul în general. 

Jean-Claude Juncker, care a subestimat potențialul politicienilor estici de a-și dezamăgi partenerii, a crezut în 2014 ca-i poate face cointeresați la eliminarea mecanismului. De aceea, a promis că-i va ajuta să scape de MCV.

An după an, a devenit însă limpede că o astfel de încercare ar fi fost sortită eșecului dacă ea intra în discuția statelor membre. 

Deja din 2016, Juncker a priceput că nu ar avea rost să propună eliminarea mecanismului și a aruncat mingea înapoi la România și la Bulgaria. Recent, comisia Juncker a evitat să mai aducă vorba despre această promisiune.