Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Florin Cîţu: Salariul minim pentru studii superioare, o prostie, omoară motivaţia

Cum demonstreaza Opozitie PSD lege pensii Senat.png

Florin Cîţu critică PSD-ul pe tema legii pensiilor
Florin Cîţu critică PSD-ul pe tema legii pensiilor

Majorarea salariului minim va lovi în capitalul românesc, nu în multinaţionale, declară la RFI senatorul PNL Florin Cîţu. În opinia sa, diferenţierea salariului minim în funcţie de studiile superioare şi de vechime este „o prostie”.

Florin Cîţu, despre salariul minim, la minutul 9

 

Florin Cîţu comentează intenţia Guvernului de a majora salariul minim de la 1 noiembrie anul acesta, în loc de 1 ianuarie anul viitor: „Am vorbit şi eu cu câţiva antreprenori şi mi-au spus că este clar că sunt împinşi la colţ. Este o economie care se sufocă, n-are nici un fel de infrastructură, piaţa forţei de muncă este ciudată, pentru că românii preferă să muncească în altă ţară, pleacă de aici chiar şi cu aceste promisiuni de creşteri de salarii, românii preferă să muncească în altă ţară, numai să scape de PSD şi antreprenorii spun că nu o să mai aibă bani pentru investiţii, pentru a mări alte salarii. Trebuie să înţelegem că atunci când impui creşterea salariului minim, nu loveşti multinaţionalele, nu loveşti capitalul străin, loveşti capitalul românesc, pentru că cei mai mulţi oameni cu salariul minim sunt angajaţi de către companiile mici şi mijlocii din România”.

Senatorul PNL critică ideea diferenţierii salariului minim, în funcţie de studiile superioare, aşa cum plănuieşte Guvernul: „Mi se pare ciudat. Să dai salariul minim unei persoane care are studii superioare... În primul rând, tu, ca persoană cu studii superioare, dacă accepţi să lucrezi pe salariul minim, ai pierdut cinci ani din viaţă cu studii superioare. Trebuie să terminăm cu statul-dădacă. Statul nu trebuie să fie o dădacă pentru toată lumea, noi trebuie să fim responsabili pentru deciziile noastre şi dacă ai decis să te duci cinci ani la facultate şi apoi vrei să lucrezi pe salariul minim, atunci problema este la tine, nu la restul societăţii. Trebuie să-i impulsionăm pe oameni să facă mai mult. Dacă noi le creştem salariul minim celor cu studii superioare, gândiţi-vă în primul rând cum se iau studiile superioare în România, nu este o primă pentru cei cu studii superioare, este o subvenţie să stea degeaba. Nu, noi vrem să-i impulsionăm pe oameni să facă mai mult, să meargă mai departe (...). Nu poţi să apari cu un salariu minim pentru cei cu studii superioare, aici mi se pare o prostie”.

Florin Cîţu consideră că salariul minim omoară motivaţia individului: „Mai este ceva aici, salariul minim pentru cei cu 15 ani vechime. Este iarăşi o problemă pe care n-o înţeleg. Dacă după 15 ani eşti tot la salariul minim, ar trebui să te întrebi, noi ca cetăţeni trebuie să ne întrebăm ce facem noi cu viaţa noastră, nu trebuie să aşteptăm de la stat să ne spună ce să facem şi cum să ne dezvoltăm, cum să investim în noi (...). Aici apare problema cea mai mare cu acest salariu minim: omoară motivaţia cetăţeanului român, a individului român, de a se dezvolta, de a vrea mai mult de la el, de a investi în el”.

 
Florin Cîţu, despre majorarea salariului minim