Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis pledează la Strasbourg pentru unitate și extinderea UE

20181023_ep-077349a_gen_108-modifier.jpg

Iohannis plenara Strasbourg
“Românii sunt conectați activ la valorile civice”, a spus Klaus Iohannis
Image source: 
European Union, 2018: EP

Klaus Iohannis a respins azi la Strasbourg ideea Europei cu două viteze, care riscă să creeze membri UE de categoria a doua. În discursul pronunțat în Parlamentul European, el a pledat pentru unitate, coeziune, securitate și continuarea extinderii UE.

Klaus Iohannis a fost invitat de președintele Parlamentului European Antonio Tajani pentru a pronunța un discurs despre viitorul Europei. 

Și iată viziunea prezentată azi în numele României: unitate, coeziune, securitate, relații robuste cu vecinii și continuarea extinderii. 

Unitatea europeană, amenințată de idea franco-germană a Europei cu două viteze, ar trebui redefinită și consolidată în cadrul Summitului de la Sibiu, prevăzut pentru mai 2019. 

Discursul lui Iohannis intervine cu nici două luni înaintea Președinției Române a UE, în cursul căreia vor avea loc Brexitul, adoptarea bugetului UE pentru viitorii șapte ani și alegerile europene. 

Aceste transformări sunt cu atât mai riscante cu cât UE este acum mai fragilă ca niciodată. „România este Europa și Europa este România”, a afirmat președintele român, care i-a asigurat pe eurodeputații de atașamentul european al tarii. 

„România a devenit furnizor de stabilitate si nu consumator de stabilitate într-o zonă agitată”, a adăugat Jean-Claude Juncker care a mai spus: „UE nu ar fi completă fără România”.

Asta nu împiedică Comisia Europeană să întoarcă spatele țării de la o vreme. În februarie anul acesta, Juncker afirma că ceea ce se petrece în România pe plan politic nu-l îngrijorează...

Iar acum, Juncker, odată ce a terminat cu elogiile, a trecut la subiect: România trebuie să se asigure că bugetul UE va fi adoptat înainte de alegerile europene.

 “Românii sunt conectați activ la valorile civice”, a subliniat Iohannis în aplauzele eurodepuțatilor, referire făcută la protestele din ultimii ani pentru apărarea statului de drept. 

Tot în favoarea țării sale, Iohannis a subliniat succesele României în domeniul informaticii, al roboticii și al combaterii crimei cibernetice. Detaliul este important având în vedere noua vocație a Europei de a deveni lider în domeniul conectivității informatice care ar putea fi o a cincea libertate fundamentală a UE. 

Iohannis a vorbit și despre consolidarea securității interne a UE, ca mijloc de a-și apăra cetățenii și de a-i face să-și recâștige încrederea în valorile europene.