Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consultări la Cotroceni: Pact președinte-partide pe Justiție?

iohannis_1.jpg

Image source: 
Wikimedia Commons

Reprezentanții partidelor parlamentare merg miercuri la Palatul Cotroceni pentru discuții cu preşedintele Klaus Iohannis. Șeful statul a convocat întrunirea în contextul controversatei ordonanțe de urgență pe justiție, în urma căreia Klaus Iohannis a cerut demisia ministrului Tudorel Toader, dar și în urma criticilor dure venite zilele trecute din partea Comisie de la Veneția cu privire la modificarea legislației penale de către coaliția PSD-ALDE.

Consultările convocate de președinte sunt programate să înceapă la ora 15:00.

Primii invitaţi sunt reprezentanţii PSD, care au decis abia miercuri dimineață să dea curs invitației șefului statului, în urma unei ședințe a Biroului Permanent Naţional al PSD. Liviu Dragnea a precizat că o delegaţie PSD va merge la consultările cu preşedintele Iohannis, iar conţinutul discuţiilor va fi făcut public, alături de punctul de vedere privind un pact pe justiţie între partidele parlamentare. El a precizat că la Cotroceni va fi însoţit de Robert Cazanciuc, Eugen Nicolicea, Florin Iordache şi Şerban Nicolae.

Ascultă:În aceste condiții, se vorbește destul de intens despre un ”pact pe Justiție” pe care președintele l-ar putea propune tuturor forțelor politice, un pact care ar presupune pe scurt ca forța politică aflată la Putere să nu mai întreprindă modificări radicale în Justiție fără transparență și ample consultări prealabile.

De menționat și poziția exprimată de secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. El nu s-a sfiit să spună răspicat că relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis este ”foarte rece” şi mulţi social democraţi consideră că nu se poate purta cu dialog cu şeful statului.

La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat încă de marți seară că va participa la consultările de la Cotroceni, precizând că punctul de vedere al ALDE este structurat de multă vreme. ”Statul de drept înseamnă a avea în centru cetăţeanul şi drepturile lui”, a spus Tăriceanu, care a precizat că şi-ar dori să se găsească ”un teren comun de discuţie şi de înţelegere”.

Întrebat dacă ar accepta ideea unui pact pe justiţie între partide, el a spus că nu ar refuza-o, dar că este important ce va conţine acest pact.

Pe de altă parte, din rândurile Opoziției, importantă este poziția PNL. Preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că, dacă parlamentarii nu se aşează la masă şi nu generează propuneri de modificare a legilor Justiţiei, dacă nu sunt respectate recomandările Comisiei de la Veneţia, atunci România o să intre în coliziune cu Uniunea Europeană, precizând că există riscul unei rezoluţii împotriva ţării noastre privind suspendate fondurile europene.

Orban a declarat, marți seară, la TVR, că PNL va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţia formată din cinci persoane, mandatul partidului fiind transpunerea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, despre care se știe că alianța PSD-ALDE nu vrea să țină cont decât parțial.