Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvaţi Copiii: Legea privind combaterea spălării banilor conţine reglementări excesive

salvati_copiii_lege_combatere_spalare_bani.jpg

Salvaţi Copiii critică legea privind combaterea spălării banilor (Sursa foto: pixabay)
Salvaţi Copiii critică legea privind combaterea spălării banilor (Sursa foto: pixabay)

Polemici aprinse, după ce Parlamentul a adoptat miercuri legea privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Documentul ce transpune teoretic o directivă europeană prevede între altele că organizaţiile neguvernamentale trebuie să raporteze anual autorităţilor cine sunt beneficiarii lor.

PNL şi USR au anunţat că vor sesiza Curtea Constituţională în privinţa legii privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, mai ales după ce proiectul a fost votat de două ori în aceeaşi şedinţă a plenului Camerei Deputaţilor.

Legea va îngreuna munca ONG-urilor, care vor fi nevoite să centralizeze datele a zeci de mii de beneficiari, spune la RFI directorul de programe de la organizaţia Salvaţi Copiii România George Roman: „Nu este vorba numai despre o greşeală de traducere, este vorba despre o reglementare excesivă, este o oportunitate de care profită partidul de guvernământ, pentru a putea verifica şi alţi beneficiari ai unor organizaţii neguvernamentale”.

„În cazul nostru, ar trebui să întocmim liste cu zeci de mii de copii, mulţi dintre ei identificabili, copii care sunt implicaţi în activităţi de educaţie, de protecţie (...), o activitate extrem de anevoioasă, dacă nu imposibil de îndeplinit, pentru că ar trebui să angajăm o persoană care să facă această muncă şi să verifice dacă datele de identificare ale persoanelor sunt corecte şi să anunţe modificările, pentru că în lege există sancţiuni inclusiv în ceea ce priveşte neglijenţa în a raporta orice schimbare privind datele de identificare ale beneficiarilor”, precizează el.

 
George Roman, despre legea privind combaterea spălării banilor