Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Dragnea, după consultările de la Cotroceni: Nu trebuie reluată procedura legislativă

Doi grei PSD exclusi partid.jpg

Liviu Dragnea, criticat de Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Liviu Dragnea, criticat de Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema legilor justiţiei, că a fost o discuţie relativ aşezată, dar că în opinia PSD nu e nevoie de reluarea procedurii legislative în Parlament, pentru că OUG 92 intră în procedura legislativă, potrivit News.ro.

ACTUALIZARE 5: Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat miercuri că a depus în Parlament un proiect de lege privind recomandările Comisiei de la Veneţia pentru modificările legilor justiţiei. El spune de asemenea că i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis ca în cazul unei remanieri, să nu accepte un ministru al Justiţiei care nu îşi asumă ferm implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

 

ACTUALIZARE 4: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat după discuţia cu şeful statului reluarea dezbaterilor pe modificările aduse legislaţiei din justiţie: "PNL salută iniţiativa preşedintelui de a convoca partidele la o discuţie despre legile justiţiei, despre Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în urma rapoartelor adoptate de Comisia de la Veneţia. PNL a prezentat mandatul pe care l-am primit ca delegaţie, care este un mandat extrem de simplu: reluarea dezbaterilor pe legile justiţiei, pe Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, iar în reluarea dezbaterilor să se ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, de deciziile CCR, să se ţină cont de toate tratatele la care România este parte, să existe o voinţă politică extrem de clară privind asigurarea independenţei justiţiei, accesul cetăţenilor la actul de justiţie şi respectarea drepturilor cetăţenilor".

 

ACTUALIZARE 3: Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis că este nevoie de consens la nivelul partidelor parlamentare asupra modificărilor la legile justiţiei, dar care trebuie să înceapă de la definiţia statului de drept. El spune că trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justiţie.

 

ACTUALIZARE 2: Liviu Dragnea anunţă că i-a lăsat preşedintelui Klaus Iohannis un set de zece principii şi şapte întrebări. Şeful PSD precizează că nu vor fi preluate toate recomandările Comisiei de la Veneţia, dând ca exemplu înfiinţarea secţiei speciale pentru magistraţi. În privinţa pensionării anticipate a magistraţilor, Liviu Dragnea spune că aceasta a fost o recomandare a CSM şi trebuie văzut dacă se ţine cont mai mult de CSM sau de Comisia de la Veneţia.

Sursa foto: presidency.ro
Sursa foto: presidency.ro

ACTUALIZARE 1: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: ”A fost o discuţie pot să zic eu relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere în legătură cu legile justiţie, pentru a relua procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că este Ordonanţa 92 în Parlament, care intră în procedură parlamentară, care cuprinde o mare parte din recomandările Comisiei de la Veneţia (...). Noi n-am respins niciodată o discuţie despre sistemul de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am hotărât deja din 2016 să nu facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile la care au fost şi mai sunt supuşi cetăţenii de o parte din sistemul de justiţie din România. Nu putem să ne facem că nu există protocoalele secrete, nişte înţelegeri neconstituţionale, nelegale, toxice, care de fapt au alimentat construirea unor organizaţii oculte, care au parazitat instituţii importante ale statului, o parte din sistemul de discuţie din România”.

 

Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partidele parlamentare pe tema justiţiei au început la Palatul Cotroceni.