Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: 97 de ani de la nașterea regelui Mihai

rege.jpg

Principele Mihai cu bunica sa, regina Maria
Image source: 
Facebook / Casa Regală a României

În 25 octombrie 1921 se năștea una dintre cele mai importante personalități din istoria recentă a României. Este vorba de Regele Mihai I. Nașterea sa a declanșat o adevărată sărbătoare națională, pentru că Dinastia Română se afla la apogeul popularității sale, iar nașterea unui moștenitor însemna un plus de speranță și de încredere în viitorul României. 

Nașterea unui nou principe în Familia Regală a României a fost salutată cu lovituri de tun, iar clopotele bisericilor erau trase în semn de bucurie. Noul principe a primit numele de Mihai, în amintirea lui Mihai Viteazul, primul român care unise în Evul Mediu toate cele trei principate române, faptă reeditată în 1918 de către Regele Ferdinand I, bunicul micului prinț.

Mihai al României s-a născut la Sinaia. Era fiul Principelui Moștenitor Carol al României și al Principesei Elena, care se născuse în Familia Regală a Greciei. Elena a României a notat în jurnalul său cum a decurs nașterea. ”Din fericire, mama aranjase ca dragul nostru profesor Louros, care o asistase şi pe ea la naşterea mea, să vină la Sinaia, căci dacă nu era el, n-aş fi fost salvată nici eu, nici copilul. Înainte de a veni el, în timpul fazelor critice, Rosa mi-a fost sprijin de nădejde“, consemna Principesa Elena în jurnalul său.

În mod public, nașterea noului principe a fost comunicată printr-un buletin publicat în Monitorul Oficial, semnat de trei medici, inclusiv de profesorul grec Lauros: ”În seara zilei de 24 octombrie, ivindu-se în starea sănătății Alteței Sale Regale Moștenitoarea simptome cari puteau repede aduce complicații serioase, o intervenție a fost judecată indispensabilă. Ea a avut loc cu succes în ziua de 25 octombrie după-amiaza. Alteța Sa Regală a dat naștere la orele 19,40 unui principe de constituție destul de satisfăcătoare. Starea Augustei Mame este ameliorată”. Monitorul Oficial mai anunța că ”Noul principe se va numi Mihai. Guvernul nostru a înștiințat guvernul elen printr-o telegramă despre nașterea noului vlăstar princiar al României”.

Anunțul a generat o adevărată sărbătoare populară, iar felicitările au început să curgă spre Familia Regală a României. Membrii Guvernului, în frunte cu prim-ministrul Alexandru Averescu, s-au prezentat la Regele Ferdinand I pentru a-l felicita. Actul de naștere al Principelui Mihai al României a fost semnat de prim-ministru și de ministrul Justiției. De asemenea, au fost expediate felicitări din partea familiilor regale și imperiale de pe continentul european, precum și din partea guvernelor republicilor aliate cu România.

Mihai al României a devenit Rege după doar câțiva ani, pe când era un copilaș. În vara anului 1927, Regele Ferdinand I a murit, iar Mihai I a urcat pe tron, pentru că tatăl său, Carol, renunțase la calitatea de membru al Familiei Regale.

Regele Mihai I a murit în urmă cu aproape un an, la vârsta de 96 de ani. El a confirmat, de-a lungul îndelungatei sale existențe, speranțele celor care, an de an, îi sărbătoreau nașterea.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 25 octombrie 2018