Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pronostic electoral american: Republicanii pierd Camera, dar rămân majoritari în Senat

murray.jpg

Patrick Murray este directorul Institutului de Sondaj Electoral și de Opinie de la Universitatea Monmouth  din statul american New Jersey.
Patrick Murray este directorul Institutului de Sondaj Electoral și de Opinie de la Universitatea Monmouth din statul american New Jersey.
Image source: 
monmouth.edu

Patrick Murray este director al Institutului de Sondaj Electoral și de Opinie de la Universitatea Monmouth (New Jersey), pe care l-a fondat în 2005. Institutul, remarcat, de la înființarea sa și până acum, prin acuratețea prognozelor sale, oferă acum, în consonanță cu alte centre de monitorizare creditabile, o imagine tulbure,  cețoasă, a perspectivei politice americane, în condiții de volatilitate fără precedent a preferințelor corpului electoral.

La nivel federal, deși la 6 noiembrie sunt disputate și 36 de posturi de guvernator, 87 dintre cele 99 de Camere legislative statale (Nebraska are Parlament unicameral), 27 de primării de mari metropole, și mii de poziții în administrațiile de comitat. Tendința statistică arată că va ieși, la Washington, un Parlament împărțit. Democrații, care dețin acum 194 din cele 435 de posturi, sunt creditați cu 78,1% șanse de a atinge majoritatea (de 218) pe care au pierdut-o în 2010.  În Senat e mult mai greu pentru Democrați, pentru că exercită 26 dintre cele 35 de mandate aflate în joc. (Defensiva pe un front atât de larg e grea și în politică.) Sondajele Monmouth, și altele, arată că Republicanii își vor menține, la limită, controlul.  Adăugând la incertitudine, variabila Trump, aflat la un nivel de popularitate în creștere, dar net negativ (-8,9%), care-l plasează pe locul patru de la coadă în cele 19 alegeri legislative postbelice de mijloc-de-mandat-prezidențial, depășindu-i doar pe Truman în 1946, Bush Jr. în 2006, și Obama în 2014.

 

Patrick Murray: Nu încape îndoială că acest scrutin de mijloc-de-mandat este un referendum asupra președintelui. Toate sunt, și cu deosebire acesta. Asta mărește competitivitatea confruntării acolo unde nu te-ai fi așteptat. Trump stârnește foarte mult interes și entuziasm, acesta din urmă mai accentuat în rândul Democraților, forțelor anti-Trump a căror voce se aude cel mai tare. Tipul de alegător care de obicei se prezintă doar la prezidențiale, ocolind parlamentarele,  își spune că are datoria de a-și exprima opțiunea în de-favoarea lui Trump. În rândul celor care l-au susținut pe Trump în 2016 e răspândită ideea că votul pentru "surogați" nu are sens. Faptul că l-au votat pe Donald Trump e, în viziunea lor, suficient. Nu se manifestă aceeași intensitate a sprijinului pe care o constatăm în tabăra Democrată.

Reporter: Cum va arăta participarea, care este, istoric, extrem de scăzută? Statele Unite ocupă, la acest capitol, locul 26 în rândul statelor dezvoltate. Doar 56% dintre cei cu drept de vot au mers la urne în 2016, la prezidențiale. Participarea la legislative este și mai scăzută.

Patrick Murray: Ne așteptăm ca prezența la vot să fie cum n-a mai fost de multă vreme.  O arată participarea la alegerile speciale din ultimul an și jumătate, participare care a fost neobișnuit de ridicată. Interesul sporit pe plan național și numărul extrem de mare, fără precedent în ultima vreme, de circumscripții competitive, sunt alți factori care conduc la aceeași concluzie. Se știe că participarea crește când opțiunea alegătorilor contează cu adevărat.

Reporter:  Ce-i mână pe alegători? Ce-i preocupă, ce le determină opțiunea?

Patrick Murray: Principala preocupare pe care o constatăm, atât pe plan național cât și în districtele electorale disputate este asistența medicală. Lumea este îngrijorată de costurile care cresc exponențial - indiferent dacă polița este plătită din buzunarul propriu sau oferită de angajator. Întrebarea pe care și-o pun mulți este dacă, în acest ritm, își vor mai putea permite asigurarea. E o problemă care-i avantajează pe Democrați, existând teama că Republicanii vor destabiliza piața asigurărilor medicale. Au văzut ce s-a întâmplat cu tentativa de abrogare a reformei ObamaCare, și sunt neliniștiți că Republicanii ar mai putea încerca încă o dată, fără a propune o alternativă rezonabilă care să garanteze stabilitatea sistemului. În cealaltă tabără, subiectul care animă majoritatea electoratului este imigrația ilegală.  Este principala motivație a sprijinului pentru Republicani.

Reporter: Ce diferențe există între candidații aliniați de cele două partide majore?

Patrick Murray: Am observat, în ultimele câteva luni, o tendință foarte interesantă, reflectată în rezultatele contrastante ale preliminarelor - sistemul nostru de nominalizare. La Democrați, au câștigat această fază un număr record de femei; la Republicani, numărul bărbaților albi nominalizați a fost neobișnuit de mare. În rezumat, diferența dintre cele două partide s-a adâncit: Republicanii aliniază, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, bărbați albi, în vreme ce Democrații, diverși și în trecut, sunt în acest an mai diverși ca niciodată în ce privește rasa și genul.

Reporter: Se vorbește în politica americană despre un "blestem" de mijloc-de-mandat: partidul președintelui în exercițiu de regulă pierde teren în ambele Camere federale,  uneori masiv. Cum stau lucrurile în acest an?

Patrick Murray: Fără discuție, Democrații vor înregistra un câștig net în Cameră, dar întrebarea este dacă va fi suficient pentru a prelua controlul. Pentru asta ar avea nevoie de un plus de cel puțin 23 de fotolii, prag pe care nu e cert, la această oră, că-l vor atinge.  Sunt abia la nivelul de 10 până la 15. Nu e nimic sigur. Sondajele noastre de până acum sunt o fotografie mai mult la nivel național, care arată că Democrații au șanse de a obține majoritatea, dar decizia se ia la nivel local, pe considerente locale. Se va confirma așadar tradiția acestui tip de alegeri, de mijloc-de-mandat, anume că partidul președintelui pierde locuri, întrebarea, încă o dată, fiind CÂTE.  Pentru Senat situația e mai puțin clară, și tendința diferită, din cauza că majoritatea fotoliilor în joc sunt ocupate acum de Democrați, și e întotdeauna mai greu, în această situație, să obții un câștig net de fotolii. Va fi foarte interesant, și ne putem imagina o situație în care Republicanii adaugă un fotoliu la majoritatea pe care o au în Senat, dar pierd 25 în Cameră. Ar fi ceva neobișnuit, deși în politica americană a epocii Trump neobișnuitul a devenit ceva obișnuit.

 
Ascultă AICI interviul cu directorul Institutului de Sondaj Electroral și de Opinie de la Universitatea Monmouth Patrick Murray