Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fostul ministru al Justiţiei Valeriu Stoica: Revocarea lui Lazăr pare a fi greu de oprit

fost_ministru_justitie_valeriu_stoica_revocare_augustin_lazar.jpg

Valeriu Stoica: Se încearcă fragilizarea statului de drept
Valeriu Stoica: Se încearcă fragilizarea statului de drept

Argumentele aduse de ministrul Justiţiei în favoarea revocării procurorului general sunt neconvingătoare. Iată reacţia fostului ministru liberal de resort Valeriu Stoica la RFI, după ce Tudorel Toader a propus demiterea lui Augustin Lazăr.

Valeriu Stoica e de părere că se încearcă fragilizarea statului de drept: „Acest demers trebuie analizat fără patimă şi încercând să ne îndepărtăm puţin de contextul emoţional care este într-adevăr foarte intens. O analiză rece şi lucidă ne îndeamnă să vedem dincolo de acest demers ceea ce constituie fragilizarea unor reguli ale statului de drept în ultima perioadă (...). Este vorba de cristalizarea unor reguli care păreau să fie deja solide ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10-15 ani, prin concursul tuturor forţelor politice din România. Din păcate, în ultimii doi ani, acest câştig realizat în ultimii 10-15 ani şi ca urmare a sprijinului UE şi ca urmare a sprijinului unor instituţii similare din ţările din vest, toate aceste lucruri riscă să fie fragilizate şi să fie puse în pericol”.

Întrebat ce soluţii juridice există pentru o eventuală blocare a revocării lui Augustin Lazăr, fostul ministru al Justiţiei a afirmat că demiterea procurorului general pare greu de oprit: „Dacă mă gândesc la precedentul legat de demersul anterior al Ministerului Justiţiei într-un caz asemănător, lucrurile par să fie destul de greu de oprit. Mai întâi, este vorba de avizul CSM, care ar trebui să fie luat în seamă, chiar dacă nu este obligatoriu. Am văzut însă că în cazul precedent nu a fost luat în seamă acest aviz al CSM. După aceea, este vorba de atribuţia pe care o are preşedintele României în acest proces de promovare şi de revocare a magistraţilor, inclusiv a celor care deţin funcţii de conducere în Ministerul Public. Se vede încă o dată că soluţia de a partaja aceste atribuţii între diferite autorităţi este foarte bună (...). Sper că şi CCR nu va face în continuare să se concentreze anumite atribuţii la nivelul ministrului Justiţiei în ce priveşte cariera magistraţilor”.

Valeriu Stoica, despre revocarea lui Augustin Lazăr
1481