Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jair Bolsonaro câștigă alegerile prezidențiale. Brazilia virează în extrema dreaptă

jair_bolsonaro.jpg

Jair Bolsonaro la Rio de Janeiro, 28 octombrie 2018.
Image source: 
REUTERS/Pilar Olivares

Cea mai mare ţară din America Latină a trecut în extrema dreaptă în urma alegerii uşoare, duminică, a controversatului Jair Bolsonaro, care a promis să ”schimbe destinul Braziliei”. El a fost ales cu aproape 58 de milioane de voturi,  reprezentând 55,13% din sufragii.

Jair Bolsonaro urmează să îşi preia mandatul de patru ani în ianuarie 2019.

Focuri de artificii au fost trase pe plaja Barra da Tijuca, unde zeci de mii de susţinători ai lui Bolsonaro s-au adunat, în faţa domiciliului său, pentru a-i sărbători victoria.

La Sao Paulo, cea mai mare metropolă din Brazilia, mii de susţinători ai lui Bolsonaro au ieşit de asemenea în stradă, pe Avenue Paulista, una dintre principalele artere ale megalopolisului.

Busculade destul de puternice între cele două tabere au avut loc la Rio de Janeiro, iar o femeie a fost rănită în ciocniri la Salvador de Bahia (nord-est), însă viaţa nu-i era în pericol.

În primul său discurs, după anunţarea rezultatelor, contracandidatul Fernando Haddad nu l-a felicitat pe învingător şi a cerut ca cele ”45 de milioane de alegători (ai  săi) să fie respectaţi”.

”Drepturile civice, politice, de muncă şi sociale sunt în joc acum”, a declarat el. ”Avem o responsabilitate de a reprezenta o opoziţie care să plaseze interesele Naţiunii mai presus de orice”.

Alături de cea de a treia soţie şi un pastor, Jair Bolsonaro a promis că Guvernul său ”va apăra Constituţia, democraţia, libertatea”.

Chiar dacă Jair Bolsonaro a promis că va fi ”sclavul Constituţiei”, Tomaz Paoliello, un profesor de Relaţii Internaţionale la Universitatea catolică PUC din Sao Paulo, consideră că alegerea sa prezintă ”riscuri mari la adresa democraţiei”.

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a lansat duminică seara un ”apel urgent la protejarea” democraţiei braziliene.

Marcio Coimbra, de la Universitatea Presbiteriană Mackenzie, consideră, în schimb, că Brazilia dispune de garanţii solide, printr-un ”parchet puternic, o Curte Supremă puternic şi un Congres care funcţionează”.