Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corina Crețu: România, pierderi de aproape 2 miliarde de euro în infrastructura de transport

corina-cretu_0.jpg

Comisarul european Corina Crețu.

România a pierdut aproape  2 miliarde de euro dintr-un total de aproximativ 19  miliarde și jumătate de euro într-un domeniu sensibil: cel al infrastructurii de transport. Atenționarea vine din nou de la comisarul european Corina Crețu, care de data aceasta prezintă și cifre.

Corina Cretu recunoaște că au fost lucruri "care au afectat potenţialul României" de a beneficia pe deplin de avantajele pe care le oferă Politica de Coeziune.

"Sigur, dacă ne uităm la partea plină a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrări pe teren, pentru că 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI şi BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui, care era deja realizată, dar pentru care statul încă plătea credite", a explicat Corina Crețu.

"De asemenea, am preluat salariile tuturor funcţionarilor care lucrează pe fonduri europene în România, tocmai pentru a ajunge la această rată de absorbţie de 90% şi a degreva bugetul naţional de această povară a creditelor la care se angajase", a explicat Corina Creţu.

Ea a subliniat că, în acest ciclu financiar, România are alocaţi, în total, aproximativ 31 de miliarde de euro, incluzând banii pentru agricultură.

"Fondurile europene oferă finanţare pentru aproximativ 60-65% din investiţiile publice în România. Am spus de fiecare dată când au existat probleme în implementarea proiectelor, am vorbit de procedurile greoaie şi de capacitatea administrativă redusă. Vorbim despre lucruri care nu s-au întâmplat azi, ieri sau în ultimul an. Este o slăbiciune pe care am avut-o ca ţară încă de la începutul intrării noastre în Uniunea Europeană, când nu am fost pregătiţi de a accesa o asemenea sumă de bani", a mai afirmat Corina Creţu. 

Potrivit Corinei Crețu ”România este unul dintre statele beneficiare ale politicii de coeziune şi una dintre ţările membre pentru care menţinerea acestui instrument este esenţială.

Comisarul pentru politică regională spune că accesarea fondurilor europene reprezintă o slăbiciune mai veche a României, de la intrarea în Uniunea Europeană. De aceea, spune comisarul, e important ca România să nu persiste în greșeli.

Comisarul european participa la Bucuresti la conferinţa EuroIMPACT ”Informarea şi îmbunătăţirea comunicării privind politica de coeziune a Uniunii Europene în România”.