Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost parlamentar german la RFI: Demisia din fruntea CDU îi întărește Angelei Merkel statura europeană

bernd.jpg

Bernd Fabritius, membru al Bundestagului din partea CSU
Bernd Fabritius, fost membru al Bundestagului din partea CSU

Angela Merkel renunţă la conducerea partidului creştin-democrat, consecinţă a scorului slab obținut în alegerile din landul Hesa unde Uniunea Creştin-Democrată a pierdut aproape 10% din voturi, faţă de acum 4 ani.  Merkel a anunțat că nu va mai candida pentru un alt mandat de cancelar după finalizarea celui în curs, în 2021. Amintim, acum două săptămâni, aliaţii bavarezi ai cancelarului au pierdut majoritatea absolută pe care o deţineau de mai multe decenii în parlamentul de la Munchen. Epoca Angela Merkel se apropie de final. O spune la RFI, Bernd Fabritius, fost membru al Bundestagului din partea CSU, aliații bavarezi ai Uniunii Creștin Democrate. În opinia sa, renunțarea la funcția de președinte de partid o întărește pe Angela Merkel și o ajută să se concentreze pe poziția de cancelar.

Bernd Fabritius: Epoca Angela Merkel se apropie de sfârșit. Doamna cancelar Merkel a declarat, astăzi, că va renunța la șefia partidului. Nu va mai candida la alegerile următoare pentru un mandat în Parlamentul Federal, în schimb, în același timp, a declarat că va rămâne cancelarul Republicii Federale Germania, atât timp cât este aleasă în această poziție. După părerea mea, această declarație nu slăbește poziția doamnei Merkel, ci chiar o întărește în acest moment deoarece este un răspuns așteptat la rezultatul alegerilor din landul Bavaria și din landul Hessen dinn ultimele săptămâni. Prin aceasta, doamna Merkel își menține puterea de a determina destinul politic propriu, prin a rămâne cancelarul Republicii Federale, dar prin a ceda șefia partidului. Aceste două poziții nu sunt neapărat legate una de celaltă.

Reporter: Deși, vă aduceți aminte că însăși Angela Merkel spunea recent că e util ca șeful guvernului să fie și lider de partid.

B.F: Desigur că este util. Este varianta ideală. Dar dacă în momentul actual există această tendință, această solicitare imperioasă de schimbare, de reînnoire la vârful partidului, acest răspuns de a face loc unor candidați mai tineri, de a face loc pentru o reînnoire reduce posibilitățile de atac la adresa cancelariatului. Să ne aducem aminte că doamna Angela Merkel pe plan european este solicitată în calitate de cancelar al Republicii Federale Germania. Atât timp cât dânsa își întărește această poziție și slăbește posibilitățile de atac, ea își recapătă posibilitatea de acțiune pe plan european.

Rep: Ne explicați, Bernd Fabritius, că această renunțare la șefia CDU, paradoxal, o face mai puternică pe doamna Angela Merkel. Încă o dată spuneți că actualul mandat de cancelar al doamnei Merkel nu este pus sub semnul întrebării, nu e grevat de rezultatul alegerilor din Hessen.

B.F: Există o solicitare din partea anumitor cercuri de o modificare la pozițiile de vârf. Dar, doamna Merkel, în calitate de cancelar, este aleasă de Parlamentul Federal. Atacurile care au fost în continuu formulate în ultimele săptămâni și luni se materializează ca atac la adresa șefului de partid. Sper ca prin această mișcare făcută de doamna Merkel să readucă liniștea în viața politică. Trebuie să vedem că guvernul federal în coaliția Uniunii Creștin-Democrate cu social-democrații are o prestanță destul de bună la valori pragmatice. Dacă atacurile care vin din public, din domeniul mass-media, se reduc, readucem liniștea în viața politică. Dacă ar fi șefia partidului și cancelarul într-o persoană, ar fi cea mai bună variantă. Dar, ca răspuns la evoluțiile actuale, acest pas întărește posibilitățile de acțiune a cancelarului.

Rep: Totuși, lărgind un pic contextul, slăbirea poziției doamnei Merkel pe plan intern ar putea să îi afecteze capacitatea de lider al Uniunii Europene, într-o perioadă când blocul comunitar se confruntă cu Brexit-ul, cu criza bugetară din Italia, cu perspectivele ca partidele populiste să câștige teren la alegerile europarlamentare de anul viitor? Va exista o undă de șoc și în Europa?

B.F: Nu, dimpotrivă. Pe planul Uniunii Europene, doamna Merkel activează în calitate de cancelar al Republicii Federale, nu ca șeful partiului CDU din Germania. Nu șefia partidului o legitimează să participe la toate consiliile. Funcția de cancelar o îndreptățește la acest lucru. Din decembrie încolo, domna Merkel poate să fie 100% cancelar, nu va mai avea sarcina șefiei partidului în spate. Din decembrie încolo vom avea un cancelar cu 100% din timp cancelar. Se împart sarcinile pe doi umeri.

Rep: Înțeleg că Annegret Kramp-Karrenbauer, secretarul general al Uniunii, are mari șanse să fie succesoarea doamnei Merkel la șefia formațiunii. Cum vedeți lucrurile?

B.F: Sunt mai mulți potențiali candidați. Nu este unul desemnat. Doamna Merkel chiar a ținut foarte mult la acest aspect. Nu a vrut să desemneze niciun succesor. Din fericire, Uniunea Creștin-Democrată, împreună cu Uniunea Creștin-Socială au un plafon de personal destul de puternic. În momentul actual se discută despre trei posibili succesori ai doamnei Merkel. Prima este doamna Annegret Kramp-Karrenbauer, secretara generală a partidului. Al doilea personaj este domnul Jens Spahn, Ministrul Sănătății, un candidat destul de tânăr și destul de puternic, care are susținerea din partea facțiunii Uniunii Creștin-Democrate din Parlamentul Federal. Este și un al treilea nume, domnul Friedrich Merz, care a fost șeful grupului parlamentar acum câțiva ani. Sunt mai multe variante care s-ar putea să ducă la succes.

 
Bernd Fabritius, membru al Bundestagului din partea CSU