Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ascensiunea și decăderea lui Benito Mussolini

mussolini1.jpg

Mussolini în timpul Marșului asupra Romei, 1922
Sursa imaginii: 
Facebook / Denise Storti

La sfârșitul lunii octombrie 1922, începea una dintre cele mai lungi dictaturi din Europa. Benito Mussolini devenea prim-ministru al Italiei, după Marșul asupra Romei, prin care Regele Italiei, Victor Emanuel al III-lea, a fost silit să cedeze în fața amenințării unui război civil. Dictatura lui Mussolini s-a sfârșit abia în aprilie 1945, când conducătorul fascist a fost prins și executat de partizanii comuniști.

Benito Mussolini a fost fiul unei învățătoare și al unui muncitor cu simpatii socialiste. Tânărul italian a devenit militant socialist încă din adolescență și a fost exmatriculat dintr-un liceu al călugărilor salezieni din motive disciplinare. A reușit, totuși, să își ia bacalaureatul și, în 1902, a plecat în Elveția, unde a avut probleme cu autoritățile din cauza vagabondajului și a încăierărilor la care lua parte. Benito Mussolini s-a întors în Italia în 1904, pentru a-și satisface stagiul militar. Apoi, până în 1908, a lucrat ca învățător, iar din 1909 s-a mutat la Trieste, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar.

Benito Mussolini a devenit redactor al unui ziar socialist și a cunoscut-o pe Ida Irene Dasler. Cei doi au avut un fiu, pe care Benito Mussolini nu l-a recunoscut niciodată. După ce a devenit dictator, Benito Mussolini i-a închis pe amândoi într-un azil de nebuni, unde au fost uciși. Gazetarul Mussolini a intrat în conflict cu autoritățile austro-ungare, deoarece el făcea propagandă pentru alipirea Triestului la Italia. Drept urmare, Benito Mussolini a fost expulzat. S-a întors în Italia, unde a lucrat la un ziar socialist la Forli, apoi a devenit șeful celui mai mare ziar socialist, Avanti, cu un tiraj de 100.000 de exemplare.

Izbucnirea Primului Război Mondial a dus la o ruptură între Mussolini și socialiști, pentru că Mussolini a decis să se înroleze în armata italiană, pe când socialiștii propuneau încheierea unei păci generale. Benito Mussolini a devenit caporal, la fel ca și prietenul său de mai târziu, Adolf Hitler. În 1919, el a creat un grup fascist, care se adresa mai ales foștilor soldați, rămași pe drumuri. Grupul fascist s-a extins rapid, iar în 1922, Benito Mussolini a chemat zeci de mii de fasciști la Roma, pentru a prelua puterea. Teza lui Mussolini era aceea că mișcarea sa politică va reda Italiei gloria din timpul Imperiului Roman și strălucirea din perioada Renașterii. Confruntat cu amenințarea unui război civil, Regele Victor Emanuel al III-lea a acceptat să îl numească pe Mussolini prim-ministru.

Noul premier a transformat Italia într-o dictatură. Din 1926, Partidul Fascist Italian a devenit partid unic. Sindicatele și organizațiile catolice au fost interzise. Economia italiană a devenit controlată de stat. Nici o altă țară din lume nu avea o economie atât de dirijată, cu excepția Uniunii Sovietice. Italia a adoptat o politică antisemită și a devenit complicea ororilor naziste. Benito Mussolini a târât Italia într-o serie de războaie inutile, precum invazia din Etiopia. Italienii au plătit prețul grandomaniei lui Mussolini în Războiul Civil Spaniol și pe fronturile Celui de-al Doilea Război Mondial. În 28 aprilie 1945, el a încercat să fugă în Elveția, împreună cu amanta sa, Clara Petacci. Cei doi au fost prinși de partizani și executați. Cadavrele lor au fost duse la Milano, unde au fost batjocorite de mulțimea care, până nu demult, îl aclamase pe dictator.

 

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 30 octombrie 2018