Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ultimul împărat al Romei

romulus_1.jpeg

Romulus Augustulus își predă coroana în mâinile lui Odoacru, liderul mercenarilor germanici; gravură din secolul XIX
Sursa imaginii: 
wikimedia.org / public domain

În 31 octombrie 475 Romulus Augustulus devenea împărat al Imperiului Roman de Apus. Acesta avea să fie ultimul împărat al Romei, iar sfârșitul domniei sale este considerat de către istorici drept începutul Evului Mediu.

După jumătatea secolului al V-lea, puterea imperială romană devenise o ficțiune. Împărații Imperiului Roman de Apus reușeau să se mențină la putere doar cu ajutorul mercenarilor germanici. În favoarea germanicilor, Imperiul Roman de Apus pierduse provincie după provincie, iar vechi teritorii imperiale fuseseră transformate în regate conduse de suverani franci, burgunzi, vizigoți sau vandali.

Însă titlul imperial continua să exercite fascinație. După anul 470, una dintre figurile cele mai importante din Imperiu era patricianul Orestes. Acesta servise în calitate de diplomat pentru hanul hunilor, Attila, iar după moartea sa, Orestes a servit în armata imperială romană, unde a parcurs treptele unei cariere strălucite. Împăratul roman Julius Nepos i-a încredințat cea mai importantă funcție, cea de Magister militum.

La doar câteva luni după ce a preluat controlul asupra legiunilor romane și al trupelor de mercenari din Italia, Orestes s-a răsculat împotriva lui Julius Nepos. Împăratul roman s-a refugiat în Dalmația, de unde a continuat să revendice dreptul său de a conduce Italia. Soldații lui Orestes doreau să îl proclame pe acesta drept împărat, însă Orestes a decis să îl urce pe tron pe fiul său, Romulus Augustulus. Acesta a fost încoronat în 31 octombrie 475, dar puterea efectivă era exercitată de tatăl său.

În anul 476, conducătorul mercenarilor germanici sciri, heruli și turcilingi, Odoacru, i-a cerut lui Orestes o treime din Italia. Orestes a refuzat, iar Odoacru s-a răsculat. L-a înfrânt și luat prizonier pe Orestes, pe care l-a executat. Apoi, în 476, a cucerit Ravenna, oraș care servea drept capitală imperială. Odoacru l-a silit pe Romulus Augustulus să abdice și l-a trimis în Campania, la Villa Lucullus, unde ultimul împărat roman și-a sfârșit zilele în calitate de ostatic al regelui barbar. Odoacru a convocat Senatul roman și a decis să trimită la Constantinopole însemnele puterii imperiale.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 31 octombrie 2018