Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Barna, la RFI: Independența justiției nu se numește Tudorel Toader

Dan Barna Liviu Dragnea justitie europeana ridicola.png

Dan Barna critică demersul lui Liviu Dragnea în justiţia europeană (Foto: arhivă RFI)
Dan Barna critică demersul lui Liviu Dragnea în justiţia europeană (Foto: arhivă RFI)

Camera Deputaților votează azi, în plen, moțiunea simplă intitulată „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4”, prin care PNL și USR cer demisia lui Tudorel Toader. În cadrul dezbaterilor de ieri, Toader a susținut că este nevoie de ”revenirea la normalitate” în justiție. ”Indepedența justiției nu se numește Tudorel Toader”, spune la RFI deputatul Dan Barna, președinte USR. Adoptarea moțiunii simple nu conduce la demisia ministrului Justiţiei.

Ministrul Tudorel Toader a explicat, de la tribuna Camerei Deputaților, ce înseamnă revenirea la normalitate în justiție: ”Revenirea la normalitate e să trecem de la o politică penală represivă, la una preventivă, în care un rol important să aibă recuperarea prejudiciilor. Revenirea la normalitate înseamnă să nu ai un cetăţean care să fie trimis în judecată, să stea în puşcărie, apoi să fie achitat. Revenirea la normalitate e să nu mai moară oameni în penitenciare", a spus ministrul Justiției.

Deputaţii PSD vor vota după propria lor conştiinţă, a declarat Liviu Dragnea. 

Pentru președintele USR, acest lucru reprezintă ”clar o fractură și-n actuala majoritate și presupun un joc al domnului Dragnea în acest sens. Orice rezultat este posibil pe această moțiune. Evident, USR va susține moțiunea. Este o moțiune pe care am inițiat-o. Este o moțiune care l-a pus din nou pe Tudorel Toader în situația de a minți, nu a răspuns nici la întrebarea cu acel document fantomă din dosarul procurorului general Augustin Lazăr pe care nu a reușit să îl producă”...

Rep: Ministrul a revenit și a spus că va prezenta acel document azi.

Dan Barna: ”Asta e problema cu dnul Toader, este un permanent balet între jumătăți de adevăr și post adevăr, cum se numește acum minciuna ordinară. Dar vreau doar să punctez  un lucru: indepedența justiției NU se numește Tudorel Toader și declarațiile pe care le-a făcut ieri la Parlament dau impresia unui impresar al penalilor care conduc România. Nu este posibil să spui că o instanță specială pentru magistrați întărește și asigură independența justiției. Adică, mesaj în care toată populația este aproape luată la mișto”, a declarat președintele USR.

 
Deputatul Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România