Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Boierul care a refuzat să devină domnitor pentru a face Unirea

lascar_catargiu1.png

Lascăr Catargiu
Image source: 
wikipedia.org / public domain

Una dintre cele mai importante figuri din istoria modernă a României a fost Lascăr Catargiu. A fost cea mai importantă personalitate politică de orientare conservatoare și a fost urât cu pasiune de adversarii săi politici, liberalii. De asemenea, comuniștii au încercat să îl demonizeze pentru că Lascăr Catargiu a participat la înscăunarea lui Carol I al României.

Lascăr Catargiu s-a născut în 1 noiembrie 1823. Era descendentul unei familii de boieri munteni, exilată în Moldova în timpul lui Matei Basarab. Lascăr Catargiu a făcut parte din prima generație de absolvenți ai Academiei Mihăilene, apoi a studiat Dreptul și Filosofia la Berlin și Viena. Întors în Moldova, a ocupat diferite funcții în administrație și a devenit unul dintre adepții Unirii Moldovei cu Valahia.

În 1848, el a semnat Petițiunea-Proclamațiune, cel mai important document al revoluționarilor moldoveni. Drept urmare, a fost surghiunit la una dintre moșiile sale din Neamț. Venirea pe tronul Moldovei a lui Grigore Alexandru Ghica, în 1849, a relansat carierea publică a lui Lascăr Catargiu. Până în 1857, el fusese pârcălab de Neamț, de Iași și de Covurlui, precum și prefect al Poliției din Iași.

Lascăr Catargiu s-a afirmat drept unul dintre liderii Partidei Naționale în Adunarea Ad-hoc din 1857, care a votat în favoarea Unirii cu Valahia. În Adunarea Electivă a Moldovei, dominată de conservatori, Lascăr Catargiu era considerat drept principalul candidat la tron. El însă a renunțat la șansa de a deveni domnitor și a decis să îl susțină pe Alexandru Ioan Cuza, ales mai întâi domnitor al Moldovei și apoi al Valahiei, în 1859.

Ulterior Lascăr Catargiu a intrat în conflict cu domnitorul Unirii, pentru că se opunea reformei agrare în forma dorită de Alexandru Ioan Cuza. A devenit unul dintre liderii Opoziției și, după detronarea lui Alexandru Ioan Cuza, Lascăr Catargiu a fost ales unul dintre cei trei membri ai Locotenenței Domnești care a condus statul român până la înscăunarea lui Carol I.

Lascăr Catargiu a devenit unul dintre cei mai de încredere oameni ai noului principe, ulterior primul Rege al României. Lascăr Catargiu a condus primul Guvern al lui Carol I, iar în mandatul său a fost adoptată prima Constituție românească, în iunie 1866. Tot Guvernul condus de Lascăr Catargiu a utilizat pentru prima dată denumirea oficială de România, nu de Principatele Unite. Lascăr Catargiu a condus și primul Guvern al României care și-a dus la bun sfârșit mandatul, în 1876. În total, a fost prim-ministru de patru ori. De două ori a fost președinte al Camerei Deputaților, iar de cinci ori a fost ministru de Interne.

Lascăr Catargiu a pregătit declararea independenței României, a organizat Jandarmeria și sistemul financiar-bancar. A murit în 1899, la câteva ore după ce acceptase însărcinarea de a redeveni prim-ministru.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 1 noiembrie 2018