Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord privind serviciile financiare UK - UE post-Brexit - The Times

canary_wharf.jpg

Centrul de afaceri Canary Wharf
Serviciile financiare reprezintă 6,5% din economia Regatului Unit, și dintre aceste jumătate sunt la Londra
Image source: 
Petru CLEJ

Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord preliminar care ar da companiilor britanice din sectorul financiar în continuare acces pe piațele UE după Brexit. Informația a fost dezvăluită de contidianul londonez The Times.

Acordul preliminar acoperă toate aspectele viitoarelor parteneriate în domeniul serviciilor financiare, ca și schimbul de date în acest domeniu, au spus sursele guvernamentale citate de Times.

Potrivit acestui acord companiile de servicii financiare din UK ar urma să-și continue operațiunile ca în prezent după 29 martie 2019, data ieșirii din UE, Uniunea acceptând faptul că Marea Britanie are reglementări echivalente în domeniu.

Această evoluție urmează trimiterii de către ministrul pentru ieșirea din UE, Dominic Raab, a unei scrisori către comitetul parlamentar pentru Brexit, în care spune că guvernul se așteaptă să încheie negocierile de ansamblu cu UE, "probabil pe 21 noiembrie". 

Ministrul Raab a menționat că rezolvarea problemei frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord după Brexit crează "preocupare", dar că nici în această chestiune părțile nu sunt departe de un acord. 

Lobby în parlament

Premierul May declarase săptămâna trecută că acordul cu UE este negociat în proporție de 95%, dar această afirmație fusese primită cu scepticism, dat fiind faptul că la summitul UE din 18 - 19 octombrie părțile nu au convenit asupra niciunui text și subiectul a fost amânat pentru un summit ulterior, în noiembrie sau chiar decembrie 2018.

Theresa May în Camera Comunelor
Theresa May în Camera Comunelor

Premierul May a cerut liderilor de afaceri să facă lobby în parlament pentru sprijinirea acordului cu UE

 

Cotidianul The Times relatează că premierul May a avut marți seara un dineu cu peste 130 de directori executivi ai firmelor din City-ul Londrei - cartierul de afaceri, în care le-a cerut acestora să facă lobby pe lângă deputații din Camera Comunelor, pentru ca aceștia să voteze în favoarea ratificării acordului după semnarea sa cu liderii statelor membre UE.

La ora actuală o bună parte a deputaților Partidului Conservator condus de premierul May se opun acestui acord, considerând că face prea multe concesii față de UE. 

Serviciile financiare au contribuit în 2017 cu 6,5% la Produsul Intern Brut al Marii Britanii, jumătate din această contribuție provenind de la companii cu sediul la Londra. 

Știrea despre acordul privitor la serviciile financiare a fost primită pozitiv de piețele financiare, unde lira sterlină s-a apreciat în raport cu euro și dolarul, deși este în continuare mult sub nivelul de dinaintea referendumului din 23 iunie 2016 prin care electoratul a votat în favoarea ieșirii din UE.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ