Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rovana Plumb: România nu a plătit din fonduri europene creditele la BERD şi BEI

rovana_plumb.jpg

Rovana Plumb, pe lista oficiala a comisarilor europeni
Rovana Plumb, pe lista oficiala a comisarilor europeni

 “România nu a plătit din fonduri europene credite de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Dezvoltare” , a precizat, în această seară, ministrul Fondurilor Europene, într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria.

“Vreau să precizez că avem o relație foarte bună, profesională corectă, cu Comisia Europeană, având o colaborare permanentă, un dialog permanent constructiv cu partenerii noștri” a spus Rovana Plumb. ”Referitor la afirmația că România a plătit din fonduri europene creditele de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Dezvoltare, România nu a plătit din fonduri europene creditele. Noi am decontat proiecte de infrastructură implementate de autoritățile române. Vreau să fac precizarea că toate proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile sunt întâi finanțate din bugetul de stat, beneficiarul are relația directă cu statul român, statul român soliticită rambursarea și reîntregește bugetul de stat din fonduri europene pentru banii cheltuiți în finanțarea proiectelor de dezvoltare ale României”, a explicat Rovana Plumb. 

În urmă cu câteva zile, comisarul european pentru politica regionala Corina Crețu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că nu întelege de ce intervențiile sale publice au fost extrem de politizate și a fost acuzată că ar fi "vândută intereselor străine", în condițiile în care a făcut eforturi pentru a prelua pe fonduri europene toate creditele pe care România le avea de plătit către BEI si BERD.
" (…) După ce am zis că studiul de fezabilitate al spitalelor regionale costă 1,8 milioane euro (și nu 250, cât se avansase în spațiul public), am început să fiu atacată într-un mod șocant. Aceste atacuri pornite ca la un semnal la adresa mea și mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzată că sunt vândută intereselor străine, în condițiile în care toți știu câte eforturi am făcut preluând pe fonduri europene toate creditele României pe care le avea de plătit către Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Dezvoltare, salariile funcționarilor din Romănia care lucrează pe fonduri europene, fazând zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp și pentru care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea mă lasă fără cuvinte.”, a scris Corina Crețu, pe Facebook.