Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rovana Plumb: Am decis etapizarea construcției celor trei spitale regionale

Guvernul a decis etapizarea construcţiei celor trei spitale regionale , a anunțat, în această seară ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Potrivit ministrului, Executivul "nu exclude construcţia de spitale regionale finanţată prin instrumentul parteneriatului public-privat".

"Referitor la spitalele regionale, pentru a nu exista niciun fel de confuzie - Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică din partea Băncii Europene de Investiţii. Prin această asistenţă tehnică se asigură atât documentaţia tehnică necesară construcţiei şi dotării spitalelor, cât şi efectiv modul în care trebuie construite aceste spitale. Documentaţia tehnică care înseamnă studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, design, maparea serviciilor este în cuantum de 120 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale. (...) Costul construcţiei şi al dotării fiecărui spital în parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital. Şi atunci, având în vedere alocarea financiară din fonduri europene, pe actuala perioadă de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro contribuţie UE şi 150 de milioane de euro contribuţia României, am decis etapizarea construcţiei acestor spitale în sensul că din actuala perioadă de programare să plătim documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor, având în vedere perioada de timp care se întinde undeva până la jumătatea anului 2020 cu pregătirea acestor construcţii de spitale, am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada următoare de programare care începe imediat în anul 2021", a explicat Rovana Plumb, într-o declarație la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului, Guvernul "nu exclude construcţia de spitale regionale finanţată prin instrumentul parteneriatului public-privat", pentru că (…) “din bugetul public, din banii publici, din bugetul de stat, din fonduri europene nerambursabile putem să asigurăm acest tip de finanţare”. 

În urmă cu câteva zile, Corina Crețu, Comisarul European pentru Politică regională, a contrazi-o pe pagina sa de socializare pe colega sa de partid, Rovana Plumb,ministrul Fondurilor Europene, în legătură cu costul studiului de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale (Iași, Cluj și Craiova) care ar urma să fie construite în România, din bani europeni. Corina Crețu spune că acesta a costat 1,8 milioane de euro. Rovana Plumb declarase anterior că este vorba de 120 de milioane de euro. Conform informaţiilor primite de la Banca Europeana de Investiţii (BEI) care finanţează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de euro. Reamintesc faptul că în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanţare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanţarea construcţiei a trei spitale regionale în cadrul Programului Operaţional Regional. În acest sens România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro : 150 milioane euro finanţare UE, 150 milioane fonduri naţionale”, a scris Corina Creţu pe pagina sa de Facebook.