Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Izbucnirea revoluției bolșevice

bolsevici.jpg

Soldați din Armata Roșie purtând o lozincă pe care scrie ”Comunism”, Moscova, octombrie 1917
Image source: 
Wikimedia Commons

În 7 noiembrie 1917, în Rusia izbucnea revoluția bolșevică. Este vorba de un eveniment care a avut un impact major asupra omenirii și care a dus la instaurarea unuia dintre cele mai sângeroase regimuri din istorie.

În anul 1917, Rusia cunoștea transformări profunde. Țarul Nicolae al II-lea abdicase în urma revoluției din februarie. Fostul imperiu al țarilor era condus de un guvern provizoriu, în frunte cu Alexandr Kerenski. În luna iulie 1917, bolșevicii, conduși de Vladimir Lenin, au încercat să răstoarne prin forță guvernul Kerenski, însă puciul a eșuat. În toamna anului 1917, Guvernul Kerenski a decis să trimită pe front, împotriva Puterilor Centrale, unitățile militare din capitala rusească Petrograd. Această decizie a creat contextul perfect pentru revoluția bolșevică. Soldații rămași sub comanda ofițerilor loiali guvernului doreau încheierea unei păci separate cu Puterile Centrale, iar bolșevicii promiteau tocmai acest lucru. Drept urmare, în noaptea de 6 spre 7 noiembrie, Gărzile Roșii, unitățile militare bolșevice organizate de Lev Troțki, au ocupat Palatul de Iarnă din Petrograd. Această clădire fusese reședința țarilor și devenise sediul Guvernului provizoriu. Ocuparea Palatului de Iarnă a marcat preluarea puterii de către bolșevici. Prima grijă a bolșevicilor a fost să jefuiască pivnițele cu băuturi alcoolice ale palatului și să treacă la crime, jafuri, violuri și alte violențe.

Noul Guvern, controlat de Lenin, a emis două decrete. Primul privea încheierea păcii, iar cel de-al doilea confiscarea moșiilor aristocraților și împărțirea lor țăranilor ruși. Bolșevicii erau încrezători că aceste măsuri le vor asigura o mare popularitate, de aceea au permis, la începutul anului 1918, organizarea de alegeri libere.

Însă acestea au fost câștigate de Partidul Socialist Revoluționar, care a obținut 380 de mandate în Adunarea Constituantă. Bolșevicii au obținut doar 168 de mandate. În consecință, bolșevicii au refuzat să recunoască alegerile. Lenin a dizolvat Adunarea Constituantă. Astfel, a izbucnit un război civil care s-a încheiat abia în 1920. Puterile Centrale i-au sprijinit pe bolșevici, care cedaseră Ucraina Germaniei și Austro-Ungariei. Marea Britanie și Franța au trimis trupe care să lupte în Europa împotriva bolșevicilor, iar SUA și Japonia au făcut același lucru în Asia.

Împotriva bolșevicilor au luptat și detașamente cehoslovace, poloneze și românești. Totuși, bolșevicii au câștigat războiul civil. După Cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a ajuns să controleze Europa de Est, precum și țări din Asia precum China, Mongolia sau Vietnam, dar și țări din Africa și America, iar Uniunea Sovietică s-a prăbușit de abia în 1991.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 7 noiembrie 2018