Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Undă verde pentru autostrada Iaşi-Tg. Mureş. ONG: „Este o victorie a societăţii civile”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Pas important al autorităţilor în vederea construirii autostrăzii Iaşi–Târgu Mureş: Camera Deputaţilor a votat miercuri, în calitate de for decizional, legea privind realizarea acestei şosele, care a provocat polemici aprinse în ultimele luni.

Camera Deputaţilor a adoptat cu 261 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi cinci abţineri, proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.

Potrivit proiectului, şoseaua va începe la graniţa României cu Republica Moldova, printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov-Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.

Autostrada A8 va fi finanţată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat.

Documentul obligă Ministerul Transporturilor ca în cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să înceapă procedurile pentru realizarea autostrăzii A8 Iaşi-Tg. Mureş.

Liderul mişcării civice “Împreună pentru A8”, Cătălin Urtoi, spune la RFI că votul din Cameră este un succes al societăţii civile, care a militat pentru construirea autostrăzii ce leagă Moldova de Transilvania: “Pentru echipa noastră şi pentru societatea civilă înseamnă o victorie, înseamnă că dacă suntem uniţi, dacă ne dorim ceva cu adevărat şi suntem consecvenţi în ceea ce ne dorim, iată că putem impune decidentului politic ceea ce ne dorim, putem impune până la urmă o normalitate”.

Ce schimbă adoptarea legii? “Din acest moment, schimbă câteva lucruri. În primul rând, va fi tratată cu mare atenţie această autostradă, pentru că în momentul de faţă nu se mai poate jongla, ba e A13, ba e A8, deci e clar, în acest moment avem o lege pentru A8. Un alt aspect schimbă, chiar dacă Guvernul s-a opus acestei legi, din acest moment va trebui să treacă la treabă. Nu o vor face ei, vom fi noi, societatea civilă, cei care îi vom împinge, care îi vom obliga să facă acest lucru. Nu o vor face, avem şi alte pârghii, cum ar fi justiţia”, avertizează Cătălin Urtoi.

 
Cătălin Urtoi, despre votul din Camera Deputaţilor privind A8