Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DNA : “Mita” pentru “premierul” Tăriceanu, 800 de mii de euro

tariceanu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de procurorii anticorupție că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte și a fost transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Într-un comunicat al DNA se arată că „procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român”. Dosarul s-a constituit anul acesta, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA ”la cererea autorităţilor judiciare austriece”. Potrivit DNA, Tăriceanu ar fi primit indirect în perioada 2007-2008, când era premier, mită de aproape 800.000 de dolari de la o companie austriacă. Suma primită de Tăriceanu ar reprezenta 10 la sută din valoarea unor acte adiționale la un contract între austrieci și statul roman şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. În dosar sunt urmărite penal şi alte persoane pentru complicitate la luare de mită.

Procurorul DNA a transmis procurorului general documentele necesare pentru a sesiza Senatul. Tăriceanu poate fi urmărit penal doar dacă Senatul îşi dă acordul în acest sens. Ieri, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirma că la Senat nu s-a primit nicio cerere pentru avizarea urmăririi sale penale. El afirma că ”sunt unii «la butoane» care se gândesc că îşi pot păstra funcţiile sau oameni politici care mai cred că aşa se câştigă alegeri şi se pun guverne”. ”Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operaţiuni ce s-ar putea intitula «Salvaţi-l pe Lazăr».”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook. ”În timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licenţelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăţi s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licenţelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft ameninţa că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulţi bani. În faţa acestor evidenţe, să vorbeşti despre acuzaţii de mită, este lipsit de sens”, mai afirmă preşedintele Senatului.