Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Ion: USR va propune schimbarea modului de desemnare a judecătorilor CCR

Stelian Ion judecatori CCR.jpg

Image source: 
(Sursa foto: pixabay)

USR propune ca modul în care sunt desemnaţi membrii Curţii Constituţionale (CCR) să fie modificat, prin revizuirea Constituţiei. Deputatul Stelian Ion spune la RFI că numirile nu mai trebuie să fie politice.

Stelian Ion remarcă faptul că „a fost o serie lungă de decizii, care ne îndreptăţeşte pe noi, cei din USR, să venim cu o propunere concretă pe viitor, de revizuire a Constituţiei, astfel încât numirile la CCR să nu mai fie exclusiv politice. Acum, două treimi din judecătorii Curţii sunt numiţi de Parlament şi o treime de către preşedinte. Numirile nu mai trebuie pe viitor să fie exclusiv politice sau poate ar trebui să nu mai fie chiar deloc politice. Se impune o astfel de revizuire pe viitor, pentru a da o credibilitate mult mai mare CCR”.

Ce soluţii ar putea propune USR? „Spre exemplu, în perioada anterioară a existat o variantă chiar în legislaţia românească pentru ca acest control de constituţionalitate să se facă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau poate fi concepută o variantă astfel încât o parte sau toţi judecătorii CCR să fie desemnaţi de către CSM, măcar o parte ar trebui să fie desemnaţi de CSM, pentru a se garanta un echilibru al puterilor statului”, explică deputatul.