Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marți 13 noiembrie, ziua României la Strasbourg

p0021320009-2.jpg

justitie UE
România si Bulgaria ar putea sa nu mai faca drum împreuna
Image source: 
EUropea Union

O rezoluție a Parlamentului European privind statul de drept în România și raportul MCV vor fi adoptate marți 13 noiembrie la Strasbourg. Rezoluția aduce critici dure la adresa guvernului român privind funcționarea justiției și independenta presei, între altele. Raportul MCV este așteptat să menționeze aceleași probleme.

O gamă largă de probleme este cuprinsă in rezoluția Parlamentului European pe care conferința președinților de grupuri politice au pus-o azi pe agenda plenarei de săptămâna viitoare. 

Modificarea legilor justiției, finanțarea ONG-urilor , libertatea presei, reprimarea brutală a manifestației diasporei din 10 august, toate acestea sunt menționate. 

Dar Parlamentul European vizează aici un scop mai larg, anume acela de a combate corupția și derivele în toată UE. Astfel, textul deplânge renunțarea la publicarea unui raport al Comisiei Europene, ultima data apărut în 2017, care analizează nivelul de corupție în toate statele UE. 

Dar, contrar oricărei logici, rezoluția a fost dezbătută de Parlamentul European în data de 3 octombrie, când nu fusese încă redactată. De altfel, ea poate exercita doar o presiune politică. 

In paralel, tot marți 13 noiembrie, Comisia Europeană, reunită și ea la Strasbourg, va adopta rapoartele MCV ale României și Bulgariei. 

Comisia a prevenit că în acest an raportul MCV va menționa toate îngrijorările exprimate mai mult sau mai puțin clar de Bruxelles în ultimele luni. 

Poziția Comisiei referitoare la modificarea legilor justiției este cunoscută: Comisia cere să fie prezervată independența justiției, altfel poziția Bruxelles-ului privind progresele făcute de România în ultimii ani se va modifica. 

Altfel zis, acele progrese considerate “durabile” (nu încă și „ireversibile”) ar putea să-și piardă calitatea, iar România să fie aruncată cu niște ani înapoi când țara era considerată pierdută. 

Asta ar departaja (din nou) România de Bulgaria pe care Bruxelles o consideră mai stabilă acum. 

De aici și până la a propune ca Bulgaria să scape de MCV până la sfârșitul lui 2019 e cale lungă, dar o surpriză ar putea să apară. Aceasta este de fapt vechea promisiune a lui Jean-Claude Juncker făcută celor două țări. 

Ideea de a scoate Bulgaria de sub monitorizare este vehiculată în Secretariatul general al Comisiei Europene, fără a fi încă pusă pe hârtie.