Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Originar din România, candidat la parlamentarele americane

schneider1.jpg

Joseph Schneider, originar din România, a candidat sub stindard Republican la parlamentarele de pe 6 noiembrie și a obținut 35% din sufragii într-un stat Democrat

Joseph Schneider, care a candidat sub stindard Republican în circumscripția a 6-a din nord-estul statului Massachussets la parlamentarele de pe 6 noiembrie, este originar din România. Până-n 1962, când avea 12 ani, a copilărit în București într-un spațiu care nu mai există decât în amintire, Dristor, Intrarea Antilopei, unde a locuit, Piața Muncii, Școala 8, stadionul 23 August (astăzi Arena Națională), unde urmărea, împreună cu tatăl său, cu precădere meciurile echipei Progresul. Acei ani formativi, anii dulci ai copilăriei în amarul unei epoci întunecate, i-au tutelat multe dintre deciziile ulterioare, din anii petrecuți la New York și, din 1977, în Massachusetts.

Absolvent al West-Point-ului (Academia Fortelor Terestre) și apoi ofițer în forțele speciale, Joseph Schneider a avut, după absolvirea Școlii de Afaceri de la universitatea Harvard, o carieră remarcabilă în domeniul consultanței militare și aerospațiale. Una dintre firmele sale, JSA Internațional, a fost achiziționată în 1994 de conglomeratul General Motors.

În politică s-a lansat târziu, în acest ciclu electoral, afectat și impulsionat de fenomenele negative pe care le-a observat în ultimii ani în America. Un prieten din anii studiilor universitare spunea că Schneider este un patriot, cu o credință neclintită în America și valorile sale. Asta l-a motivat cu adevărat să se lanseze într-o luptă electorală fără mari sorți de izbândă, cu o vistierie de zece ori mai săracă decât cea a rivalului său, într-un stat copleșitor Democrat.

 

Joseph Schneider: Problema este, în Statele Unite, că sistemul politic a devenit extrem de polarizant, de hiper-partizan. Din acest motiv, riscăm să ne pierdem democrația. Retorica politică actuală îmi amintește de anii copilăriei, când partidul comunist, comuniștii, împărtășeau țării propriile idei, versiunea lor asupra adevărului. Același lucru începe să se petreacă aici. Majoritatea politicienilor urmează punctajul autorizat. Aproape că nu mai există gândire independentă, ceea ce e foarte periculos. Direcția țării trebuie schimbată, și am considerat că e de datoria mea să intru în arenă pentru a-mi aduce contribuția la această cauză.

 

Reporter: Vorbiți-ne despre campania care a fost. Cum arată din interior o astfel de campanie pentru un post de deputat federal?

 

Joseph Schneider: Ca-n orice situație, există o latură negativă și una pozitivă. Procesul politic este în mare parte măsluit. Rata popularității parlamentarilor este undeva la 11%, dar rata re-alegerii celor în funcție este în jur de 95%. Principalul vinovat este banul. Oponentul meu, de exemplu, și-a văzut aprobate doar trei proiecte de lege și a votat în proporție de 99,9% cum i-a dictat conducerea partidului în cei patru ani de când se află în Cameră, dar a adunat peste 8 milioane de dolari în donații din partea a peste 400 de comitete de acțiune politică. Acesta este sistemul cu care a trebuit să mă lupt. Latura pozitivă a fost sprijinul financiar primit de la suporteri, și contactul cu oamenii, care au în comun, indiferent ce sunt, liberali, conservatori, Democrați, Republicani, independenți dezgustul pentru sistemul politic actual.

 

Reporter: Ați reprezentat un partid, cel Republican, care-și are partea sa de vină în crearea sistemului care provoacă o astfel de reacție.

 

Joseph Schneider: Nu-i vorba de Republican sau Democrat. Întreg sistemul este disfuncțional, sclerozat. Întrebarea este cui folosește această stare de lucruri. Un foarte bun studiu, datorat profesorului Michael Porter de la Școala de Afaceri a universității Harvard, arată că sistemul politic funcționeaza fantastic ... pentru interesele speciale, pentru cei cu relații, pentru politicienii de profesie care se tot realeg, și pentru birocrații statului. Șapte dintre cele mai bogate zece comitate din America sunt situate în jurul Washington-ului. Produc doar legi și reglementări, dar sunt cei mai bogați din America. Statisticile arată că 200 dintre corporațiile cele mai active politic au cheltuit în ultimii cinci ani peste 5 miliarde de dolari pe cauze politice și acțiuni de influență, primind în schimb în jur de patru mii de miliarde dolari în garanții, subvenții și înlesniri de la stat. Un randament al investiției de 750%.

 

Reporter: E lung drumul din București până-n Massachussets, drumul unei vieți în care ați păstrat legătura cu țara natală, țara pe care ați sprijinit-o în procesul aderării la NATO și pe care a-ți regăsit-o des după 1990, în călătorii personale sau de afaceri. Ce înseamnă România pentru dvs.? Ce influență a avut copilăria petrecută acolo asupra valorilor pe care le-ați promovat în cariera americană și în campania pentru alegerile de la 6 noiembrie?

 

Joseph Schneider: Am amintiri foarte plăcute ale copilăriei mele în România, prietenii, cultura, gastronomia. Îmi amintesc însă și de o petrecere în onoarea unui unchi care ne vizita din străinătate. Știindu-ne puși sub ascultare, din teama de a nu fi auziți spunând ceva nepotrivit am acoperit telefonul cu haine. Sună. Răspund eu. Vocea de la celălalt capăt îmi spune să luăm ce-am pus pe telefon, că nu se aude nimic. Aveam 6-7 ani, eram destul de mare ca să știu ce să răspund: "da, așa vom face". Îmi aduc aminte de această teamă în care trăiau părinții mei, toți cei din jur. După ce am ajuns în America, dezgustul pentru acel sistem și dorința de a-i elibera pe cei atât de oprimați, m-au inspirat să candidez pentru un loc la Academia Militară West Point și să devin ofițer în forțele speciale, a căror misiune era să-i elibereze pe cei de dincolo de Cortina de Fier, să ajute rezistența locală să răstoarne regimurile ce-i oprimau. După terminarea serviciului activ am continuat să mă implic, la Școala de Afaceri a universității Harvard și după aceea, în acțiuni de răsturnare și distrugere a sovietismului. Am avut mare succes în ajutorarea mujahedin-ilor afgani: lansatoarele portabile Stinger pe care le-am furnizat s-au dovedit decisive, determinând retragerea sovieticilor, retragere care a fost primul cui bătut în coșciugul sistemului. Disprețul față de comunism, de tirania și oprimarea la care am fost martor în copilărie, m-a motivat și mi-a îndrumat pașii în viață și politică. Azi, constat că ne îndreptăm în acea direcție aici în America. Libertatea ne e ciuntită, puterea e concentrată în mâini puține. Fiecare generație are datoria de a lupta pentru libertate, pentru a o păstra și transmite generațiilor viitoare. Este rândul nostru. Libertatea ne este periclitată. Așa ceva nu se poate întâmpla, și lupt ca să nu se întâmple.