Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Au fost stabiliți, prin tragere la sorți, judecătorii care vor da sentința definitivă pentru Liviu Dragnea

curtea_suprema.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Înalta Curte de Casație și Justitie a tras la sorți, vineri, membrii completurilor de 5 judecători pentru anul 2018, ca urmare a deciziei CCR de miercuri. Din completul care va judeca dosarul președintelui PSD  Liviu Dragnea fac parte 4 femei. 

Chiar președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea a fost cea care a tras la sorți, sub ochii presei, numele judecătorilor de la secția civilă și de la secția penală.

Completul 1 Penal urmează să pronunțe, după judecarea apelurilor, sentințele definitive pentru: Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiță – cazul în care sunt implicați șefi de parchete și poliție din Prahova si Cristian Rizea.

Completul care va decide în privința dosarelor acestor politicieni va fi alcătuit din magistrații Rodica Cosma, Horia Șelaru, Cristina Neniță, Maria Vasile, Alina Ioana Ilie.

Până acum, completul 1 de cinci judecători  de la secția penală era  condus de vicepreşedintele instanţei supreme Iulian Dragomir. El nu se mai regăsește în complet după tragerea la sorți.

Zilele trecute, CCR a admis conflictul constituţional dintre Guvern şi Curtea Supremă privind componenţa completurilor.

Judecătorii constituționali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea adusă în 2013 legii 304/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători. Actul normativ spune că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți, or ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleși astfel. Cel de-al cincilea membru, preşedintele de complet era până acum membru de drept.

Liderul PSD este cel care a cerut public Guvernului în repetate rânduri să atace la CCR modul în care Înalta Curte a constituit completul de 5. De altfel, Liviu Dragnea a și dat în judecată ICCJ reclamând felul în care a fost alcătuit completul care judecă apelul său la sentința de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive la Agenția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Cristina Tarcea, șefa ICCJ, a declarat după extragere că speră să se sfârșească „epopeea” completurilor de cinci judecători, deși tot ea a precizat că are „dubii” în acest sens.

 

Liviu Dragnea ar fi solicitat suspendarea procedurii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a solicitat Instanţei supreme suspendarea procedurii de tragere la sorţi a noilor judecători din completurile de cinci magistraţi, potrivit unor reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, citați de  AGERPRES.  Solicitarea ar fi fost depusă vineri dimineaţa.

De asemenea, Dragnea ar fi solicitat anularea hotărârii Colegiului de conducere de la Instanţa supremă, prin care s-a decis tragerea la sorţi a completurilor de cinci.