Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MCV: și dacă Bulgaria ar fi scutită?

p032433001702-54417.jpg

Juncker SOTEU
Jean-Claude Juncker a promis-o Bulgariei, Martin Selmayr o poate pune în practica
Sursa imaginii: 
EUropea Union

Sub presiunea PPE, Comisia Europeană se gândește acum să nu mai aplice monitorizarea prin MCV Bulgariei. Propunerea s-ar putea găsi în raportul MCV care este publicat în 13 noiembrie la Strasbourg. Redactarea raportului ia sfârșit în această seară. 

Propunerea, dacă nu întâmpină obiecții din partea statelor membre UE, ar deschide drumul unei aderării rapide a Bulgariei la spațiul Schengen și ar izola România și mai mult pe plan european. 

Bulgaria are totuși 17 recomandări sub MCV încă nu pe deplin realizate și mai ales problema crimei organizate. România are 12 recomandări. 

Cu toate acestea, presiunea popularilor europeni asupra Comisiei și-ar putea face efectul dacă cea din urmă ar considera că se poate baza pe o susținere a capitalelor.

Raportul este redactat de secretariatul general al Comisiei Europene al nou cărui șef, temutul Martin Selmayr, vrea sa dea o lecție României. 

El poate introduce până în această seară propunerea în raportul Bulgariei nu atât pentru a încuraja Bulgaria, cât pentru a pedepsi guvernul român. 

Martin (fost șef de cabinet zbir al lui Jean-Claude Juncker),  un obișnuit al cancelariilor europene, pe cât de detestat, pe atât de admirat, știe ca se poate bizui pe susținerea Franței, a Germaniei, a țărilor nordice și chiar a Olandei. 

Propunerea nu a fost introdusă încă formal în raport întrucât în jurul lui Selmayr unii ezită. Care ar fi impactul relațiilor româno-bulgare? Care ar fi impactul asupra românilor, lăsând la o parte guvernul? Și care ar fi impactul asupra UE care ar pedepsi astfel o țara care tocmai se pregătește să preia președinția europeană pentru șase luni extrem de dificile ? 

Selmayr nu este însă genul care să se lase impresionat; el știe că înainte de a convinge statele UE, îi va convinge pe șefii de cabinet din Comisia Europeană. 

Intr-adevăr, textul va trebui aprobat de cabinete cu o zi de adoptarea oficială, iar majoritatea șefilor de cabinet se tem de Selmayr. 

Jean-Claude Juncker a promis în 2014 României și Bulgariei că le va scăpa împreună de MCV până în octombrie 2019, când ia sfârșit mandatul sau. 

Odată cu trecerea anilor, promisiunea a fost revizitată în sensul în care Juncker și-a mai nuanțat-o iar în 2016, la Sofia, el a afirmat că România și Bulgaria nu sunt intrinsec legate.