Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MCV: România este somată sa respecte integritatea justiției (exclusivitate RFI)

p0021320009-2.jpg

justitie UE
Raportul MCV nu poate recomanda oprirea monitorizarii României, dar o poate face pentru Bulgaria
Sursa imaginii: 
Europea Union

Proiectul raportului MCV pentru România, văzut de RFI, cuprinde cinci recomandări în plus față de cele 12 existente. Comisia pune accentul pe legile justiției și pe procesul de reformă și critică acțiunile guvernului din ultimul an. Bulgariei i se reduce numărul de recomandările. Rapoartele vor fi adoptate in 13 noiembrie la Strasbourg.

Textul nu menționează pentru moment propunerea de ridicare a MCV-ului pentru Bulgaria, dar aceasta ar putea fi adăugată luni 12 noiembrie, când se finalizează textul. 

Pentru România apar recomandări în plus. Ele se refera la oprirea imediată a implementării legilor justiției modificate și a ordonanțelor de urgență, luarea integrală in calcul a recomandărilor făcute de GRECO și de Comisia de la Veneția și la suspendarea imediată a demiterii procurorilor. 

Noi recomandări MCV cer și relansarea procesului de numire a șefului DNA, luarea în calcul a opiniei negative a Consiliului Superior al Magistraturii la numirea și demiterea procurorilor și blocarea implementării schimbării codurilor.

Din cele 12 recomandări pe care raportul MCV le cuprindea in 2017, acum doua sunt considerate îndeplinite. Este vorba intrarea in funcțiune a sistemului PREVENT (introdus de ANI și de Agenția Națională de Achiziții Publice) și recomandarea legată de Agenția națională pentru administrarea bunurilor indisponibilizate. 

Bulgaria, care avea 17 recomandări, rămâne cu 12 dar are în plus problema crimei organizate. 

Cu toate acestea, sub presiunea PPE, Comisia Europeană se gândește acum să nu mai aplice din 2019 monitorizarea prin MCV Bulgariei. 

Propunerea s-ar putea găsi în textul final al raportul MCV care este publicat în 13 noiembrie la Strasbourg. 

Oprirea monitorizării Bulgariei, dacă nu întâmpină obiecții din partea statelor membre UE, ar deschide drumul unei aderării rapide a țării la spațiul Schengen și ar izola România și mai mult pe plan european.