Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron : ”Vechii demoni” amenință pacea, la o sută de ani de la o lecție dură a istoriei, Primul Razboi Mondial

centenar_razboi.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

"Vechii demoni" şi "noile ideologii" ameninţă pacea, a avertizat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron la comemorarea centenarului armistiţiului ce a încheiat Primul Război Mondial. "Istoria uneori ameninţă să se întoarcă la cursul său tragic şi să compromită moştenirea păcii pe care am crezut-o sigilată cu sângele strămoşilor noştri", a spus Macron, în faţa a zeci de lideri mondiali adunaţi la Arcul de Triumf din Paris.

 

"Să facem din nou acest jurământ al naţiunilor, să punem pacea mai presus de toate, pentru că-i ştim preţul, îi cunoaştem greutatea, ştim ce anume cere", a adăugat Macron. "Noi toţi liderii politici trebuie, la această dată de 11 noiembrie 2018, să reafirmăm în faţa popoarelor noastre adevărata noastră responsabilitate imensă: aceea de a transmite copiilor noştri lumea la care generaţiile precedente au visat", a adăugat el în faţa celor 72 de lideri mondiali reuniţi la Paris. "Împreună, putem alunga spectrele schimbărilor climatice, sărăciei, foametei, bolilor, toate inegalităţile şi orice ignoranţă", a mai spus Macron, în alocuţiunea sa rostită pentru celebrarea armistiţiului de la 11 noiembrie 1918.

Peste 70 de lideri politici din întreaga lume, între care şi Klaus Iohannis, au fost prezenţi, duminică, la Paris, la celebrarea Centenarului Armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial. Înainte de startul ceremoniei, ei au păşit împreună către Arcul de Triumf, cu excepţia lui Donald Trump şi a lui Vladimir Putin, care au venit separat. Liderii s-au deplasat cu autocare până în apropierea locului de desfăşurare a ceremoniei, iar pe ultima porţiune au păşit împreună până la Arcul de Triumf, în ploaie.

După ce majoritatea liderilor, între care şi cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, şi-au luat locurile în cele două tribune amenajate, au sosit şi preşedintele american Donald Trump şi soţia sa, Melania. Trump şi-a luat pe partea dreaptă a lui Macron, lângă Angela Merkel. Ultimul a venit la Arcul de Triumf preşedintele rus Vladimir Putin. Acesta şi-a luat locul în stânga lui Emmanuel Macron. Ceremonia s-a încheiat cu un moment solemn la mormântul soldatului necunoscut.

Duminică după-amiază, liderii politici vor participa la Forumul de la Paris pentru Pace. Nu însă şi preşedintele SUA, Donald Trump, care va părăsi Franţa mai devreme. Sâmbătă seara, toţi liderii veniţi la Paris au participat la un dineu oferit de cuplul prezidenţial francez Brigitte şi Emmanuel Macron, în incinta muzeului d’Orsay. 

Tot sâmbătă, Donald Trump şi Emmanuel Macron s-au întâlnit la Palatul Elysee. De asemenea, preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au dezvelit sâmbătă o placă comemorativă cu un mesaj de pace la Memorialul de la Compiegne, în Poiana Rethondes, unde în urmă cu 100 de ani a fost semnat armistiţiul ce a pus capăt Primului Război Mondial.

Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 - cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919.