Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderii britanici, absenți de la Paris, marchează centenarul la Londra

corbyn_may.jpg

Jeremy Corbyn și Theresa May
Prim ministrul Theresa May și liderul opoziției, Jeremy Corbyn, au depus coroane de flori la Cenotaf
Sursa imaginii: 
AFP

Marea Britanie nu a fost reprezentată la vârf la ceremoniile de la Paris unde a fost marcat centenarul Armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial. Liderii britanici au participat la ceremoniile tradiționale de la Londra. 

La 11 ora locală, în ziua a 11-a, a lunii a 11-a, a fost marcată printr-o tăcere de două minute împlinirea a 100 de ani de când armele au tăcut în ceea ce a fost numit pe atunci Marele Război. 

Imediat după aceea, Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a depus prima coroană de flori la Cenotaf, monumentul de pe bulevardul Whitehall unde se află principalele ministere, locul unde în mod tradițional sunt cinstiți anual morții britanici din războaie.

Prințul Charles, care săptămâna această împlinește 70 de ani, o înlocuia pe Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 92 de ani, care privea ceremonia de la balconul ministerului de externe, peste drum de Cenotaf.  

Au urmat liderii politici, în frunte cu prim ministrul Theresa May și liderul opoziției Laburiste, Jeremy Corbyn, care au depus și ei, așa cum cere tradiția, coroane de flori în același loc.

După încheierea depunerii coroanelor de către demnitari, la ora 12:30 a urmat o procesiune a 10000 de persoane, cetățeni obișnuiți trași la sorți dintre descendenții militarilor care au luptat în Primul Război Mondial.

Comemorare în Franța și Belgia

La ceremoniile de la Paris Marea Britanie a fost reprezentată de David Lidington, un membru al cabinetului condus de Theresa May, dar niciun membru al familiei regale nu a fost prezent la acest adevărat summit mondial. 

Theresa May depune coroane de flori în Belgia
Premierul Theresa May a depus coroane de flori la mormintele soldaților britanici din Belgia
Sursa imaginii: 
AP

Premierul May a participat totuși pe data de 9 noiembrie la ceremonii în Franța și Belgia, împreună cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul Belgiei, Charles Michel, pe câmpurile de luptă unde au pierit acum 100 de ani și mai bine sute de mii de ostași britanici și unde se află numeroase cimitire de război. 

În Primul Război Mondial armata britanică a dus greul alături de cea franceză pe frontul de vest împotriva armatelor germane. 

Din cei circa șase milioane de militari britanici mobilizați atunci un număr de circa 886000 și-au pierdut viața alături de alți circa 109000 de civili, 5% din numărul total al morților din Primul Război Mondial.

Absența liderilor britanici de vârf de la Paris nu a fost explicată oficial, dar tradiția în această țară care a jucat un rol esențial în Primul Război Mondial a fost mai puternică decât ocazia marcării centenarului la Paris. 

Ceremoniile din capitala Franței au prilejuit și un atac dur împotriva președintelui Statelor Unite, Donald Trump, din partea unui deputat britanic, Nicholas Soames, al cărui bunic, Winston Churchill, a participat la Primul Război Mondial atât ca politician cât și cu arma în mână pe câmpul de luptă. 

Soames, membru al Partidului Conservator condus de premierul May, l-a calificat pe președintele Trump drept "jalnic", pentru faptul că acesta și-a contramandat o vizită la un cimitir militar american din nordul Franței din cauza vremii nefavorabille. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ