Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: Nu văd utilitatea niciunui „parteneriat strategic” împotriva valorilor europene

Ungaria nu va vota o rezoluție  împotriva României în Parlamentul European, anunță, la București, ministrul maghiar de externe, după o întrevedere cu Liviu Dragnea.  

„Considerăm România drept un partener strategic și scopul nostru este să construim parteneriatul strategic. (…) Este evident că ne confruntam cu provocări similare, suntem sub presiunea atacurilor externe, atacuri împotriva celor două țări. I-am transmis foarte clar președintelui Camerei Deputaților, că dacă este lansat un atac împotriva României, în Parlamentul European, pe baza unor opinii părtinitoare, europarlamentarii unguri ai partidului de guvernare vor vota în favoarea României”, declară la București ministrul ungur de externe, Peter Szijjarto, după o întrevedere cu Liviu Dragnea. Parlamentul European va vota, în ședința de plen din 14 noiembrie, rezoluția privind statul de drept în România.

România nu are nevoie să fie apărată de nimeni, ci să arate că își înțelege locul și rolul în Uniunea Europeană. Astfel de declarații și alăturări sunt împotriva intereselor României, comentează, la RFI, fostul ministru de externe Crstian Diaconescu:

Cristian Diaconescu: Între cele două state există un parteneriat strategic, care funcționează de ceva ani buni.
Reporter: La asta se referea domnul Szijarto  sau  vorbește de alt tip de parteneriat strategic în acest context?

C.D: Nu văd utilitatea niciunui fel de partenerat strategic, sau cum ar putea fi numit, împotriva valorilor europene, dacă domnul Szijarto s-a referit la așa ceva. Discuția în Parlamentul European privește strict unele acțiuni în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar din România. Partenerii europeni consideră că sunt o serie de probleme care generează îngrijorări în ceea ce privește România și că este cazul ca aceste teme să fie, în mod evident, intens dezbătute și eliminate. România nu are nevoie să fie apărată de nimeni, ci pur și simplu să arate că își înțelege locul și rolul în Uniunea Europeană și să intre în această logică a funcționării unei Europe coezive și solidare.

Rep: Atunci când a venit vorba de un vot împotriva Ungariei, o serie de europarlamentari români au votat pentru Ungaria. Apar și aceste declarații și întâlniri la București. România, la momentul acesta, arată clar că se alătură acestui pol est european, acestui curent de opoziție față de politicile Bruxelesului? 

C.D: Din punctul de vedere al politicilor Bucureștiului, singura adecvare este la politicile pe care Bruxellesul le are în vedere. Ungaria are o dificultate în acest moment în relația cu Uniunea Europeană. A fost pornită procedura aticolului 7 din tratatele constitutive. Este o chestiune pe care Budapesta în mod categoric trebuie să o rezolve în relația cu partenerii săi europeni.

Rep: Dar cât de bine fac astfel de declarații și alăturări, mai ales că mai e un pic și preluăm președinția rotativă a Uniunii Europene?

C.D: Sunt împotriva intereselor României. Politicianul poate face orice fel de declarații, dar din punct de vedere al României, nu există niciun fel de intres în asocierea împotriva valorilor europene. 

Rep: Nu ar trebui atunci să existe o reacție după astfel de declarații făcute chiar la București? 

C.D: Ba da. Din păcate, chiar din direcția Budapestei au fost tot felul de reacții care nu au primit niciun fel de răspuns din partea Bucureștiului. Unele au fost agresive la adresa identității și suveranității României. Din păcate sunt exemple în acest fel. Probabil că este o practică a celor care conduc astăzi România, de a fi timizi din acest punct de vedere.
Rep: În plan general, privind la ultimii doi ani, la ultimul an, la evoluțiile și la pseudo conflictul dintre Bruxelles și diverse țări est europene, credeți că se impune regândirea unor mecanisme? Dacă Polonia, Ungaria, generic Grupul Vișegrad și chiar România fac un front comun, atunci Bruxellesul se cam vede cu mâinile legate. 

C.D: Nu cred că este în interesul României să facă vreun front comun pe un palier anti european în acest moment cu Grupul de la Vișegrad. Plecând de la această premiză, sigur că din punct de vedere conceptual sunt foarte multe lucruri de îmbunătățit în ceea ce privește Uniunea Europeană. Dar, un astfel de proces nu poate fi inițiat prin încălcarea obligațiilor și responsabilităților pe care cu toții le avem pe baza tratatelor constitutive. Beneficiile României ca membru al Uniunii Europene sunt mult mai mari, mult mai importante, de perspectivă, asigură și garanții de securitate și modernizarea României. Din această perspectivă încălcarea responsabilităților nu reprezintă un argument în a multiplica un astfel de proces și a genera o așa zisă regândire a Uniunii Europene.

Rep: Ar putea fi sacrificate interesele externe ale României pentru bunăstarea internă a unei coaliții de la guvernare, care, evident, are probleme?

C.D: Văzând ce s-a întâmplat până acum, da, cred că există această tentație și cred că este una dintre cele mai periculoase atitudini pe care o poate avea un sistem politic față de interesele României.