Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: România nu este pregătită să preia şefia Consiliului UE

Klaus Iohannis Romania Consiliu UE.jpg

Sursa imaginii: 
Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. Şeful statului spune că Guvernul Dăncilă-Dragnea este un "accident al democraţiei" şi trebuie înlocuit.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România.

"Trebuie să menţionez o mare îngrijorare pe care o am, deşi nu vă priveşte direct. Este vorba despre anul 2019. Ştiţi bine că de la 1 ianuarie, România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, o poziţie onorantă, dar şi solicitantă pentru Guvern. Părerea mea este că nu suntem pregătiţi de aşa ceva. Acum câteva săptămâni am fost întrebat şi am spus că vom face faţă. Necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea–Dăncilă", a declarat şeful statului.

El a recunoscut că a spus anterior că România este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE, însă precizează că între timp "lucrurile au luat-o razna la Guvern".

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi-a dat demisia din funcţie vineri, cu mai puţin de două luni înainte de preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

De partea sa, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că Iohannis aduce un mare deserviciu ţării: "Fiecare cu obsesiile lui. Klaus Iohannis are această obsesie din noaptea lui decembrie 2016. Bineînţeles. Sunt deja din ce în ce mai mulţi români care nu se mai lasă păcăliţi de minciunile lui Iohannis. De doi ani ne-a minţit, că nu sunt bani de pensii, că nu ne încadrăm în deficitul de 3%. Numai minciuni alarmiste şi s-a realizat ce ne-am asumat prin programul de guvernare. Aşa se va întâmpla şi de acum înainte. Guvernul e pregătit să getioneze cu succes preşedinţia Consiliului UE. Ceea ce face Iohannis este să facă un deserviciu României, pentru că încearcă să inducă ideea că Guvernul din ţara lui nu e pregătit de această preşedinţie. Acest lucru e incalificabil".