Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theodor Stolojan (PNL): Avem o problemă serioasă cu rezoluţia PE, mă voi abţine la vot

Theodor Stolojan dezastru BNR tiparnita bani.jpg

Theodor Stolojan critică PSD, pentru presiunile puse pe BNR (Sursa foto: Facebook/Theodor Stolojan)
Theodor Stolojan critică PSD, pentru presiunile puse pe BNR (Sursa foto: Facebook/Theodor Stolojan)

Europarlamentarii din grupul PPE sunt deranjaţi de percepţia că rezoluţia ce va fi votată marţi de Parlamentul European priveşte România, nu Guvernul PSD-ALDE. O spune la RFI eurodeputatul PNL Theodor Stolojan, membru în grupul PPE, care precizează că personal se va abţine la vot.

Theodor Stolojan crede că rezoluţia PE este percepută în UE mai degrabă ca o critică la adresa României, în ansamblul ei: „Acest proiect de rezoluţie atrage atenţia guvernării actuale, guvernării PSD-ALDE. Din păcate, însă, în opinia publică, nu cea din România, ci din celelalte state membre, această rezoluţie priveşte ce se întâmplă în România. Ne deranjează acest lucru, în special pe noi, europarlamentarii din grupul politic al PPE, ne deranjează această percepţie. În rest, ceea ce scrie în rezoluţie este ceea ce în România de doi ani de zile se află în dezbatere ca probleme, atacul la adresa statului de drept”.

Întrebat dacă va vota rezoluţia PE, deputatul european a răspuns: „Asta-i o întrebare cheie. Avem o problemă serioasă. Încă discutăm acest lucru în cadrul delegaţiei noastre, vorbesc al europarlamentarilor din grupul PPE. Dacă mă întrebaţi pe mine, personal, intenţia mea cel puţin până la ora votului este de a mă abţine, pe următoarele argumentele: ceea ce se exprimă în rezoluţie este o realitate, noi nu putem contesta atacul la adresa statului de drept în România de către guvernarea Dragnea-Tăriceanu; doi: e foarte greu să susţii o rezoluţie la care percepţia nu în România, ci în afara României este că e o rezoluţie vizavi de România şi nu faţă de acţiunile guvernării actuale, ceea ce pe fond este această rezoluţie, dar percepţia sigur este alta. De aceea, cel puţin intenţia mea este de abţinere”.

Întrebat dacă PNL nu lasă impresia că nu vrea de fapt să sancţioneze coaliţia PSD-ALDE, Theodor Stolojan a replicat: „Nu, noi nu am dorit, cu o lună şi jumătate înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului de către România să avem o astfel de rezoluţie. Deci acesta este motivul nostru real. În rest, ceea ce face actuala guvernare PSD-ALDE în România este sancţionat absolut în toate instituţiile europene”.

 
Theodor Stolojan, despre votul asupra rezoluţiei PE