Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PE trage un semnal de alarmă privind statul de drept în România

pe.jpg

Sursa imaginii: 
Pagina Facebook a PE în Franta

O rezoluție a Parlamentului European privind statul de drept în România a fost votată azi la Strasbourg cu o mare majoritate. Raportul MCV este adoptat tot azi. Rezoluția critică guvernul român privind funcționarea justiției și independenta presei, între altele. Raportul MCV menționează aceleași probleme.

O gamă largă de probleme este cuprinsă in rezoluția Parlamentului European : modificarea legilor justiției, finanțarea ONG-urilor , libertatea presei, reprimarea brutală a manifestației diasporei din 10 august, toate acestea sunt menționate.

Dar Parlamentul European vizează aici un scop mai larg, anume acela de a combate corupția și derivele în toată UE. Astfel, textul deplânge renunțarea la publicarea unui raport al Comisiei Europene, ultima data apărut în 2017, care analizează nivelul de corupție în toate statele UE. 

Rezoluția a fost dezbătută de Parlamentul European în data de 3 octombrie, când – contrar așteptărilor -nu fusese încă redactată. De altfel, ea poate exercita doar o presiune politică. 

In paralel, tot marți 13 noiembrie, Comisia Europeană, reunită și ea la Strasbourg, adoptă rapoartele MCV ale României și Bulgariei. 

Comisia a prevenit că în acest an raportul MCV va menționa toate îngrijorările exprimate mai mult sau mai puțin clar de Bruxelles în ultimele luni. 

Acesta nu va fi ultimul MCV nici pentru România și se pare că nici pentru Bulgaria.