Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ALERTĂ: Bulgaria poate fi scutită de MCV din 2019

p0021320009-2.jpg

justitie UE
Dupa 2019, România va sinura tara UE monitorizata din cauza coruptiei
Sursa imaginii: 
Europea Union

Comisia Europeană , în raportul MCV, spune că Bulgaria poate fi scutită de mecanismul de verificare și cooperare(MCV) unde se află din 2005, ca și România. Cea din urmă, aflată la Președinția UE de la 1 ianuarie 2019, va fi și singura țară a UE astfel monitorizată din cauza corupției.

Bulgaria are mai departe 12 recomandări privind reforma justiției și crima organizată, dar poate fi independentă în combaterea lor începând din octombrie 2019 dacă actualul ritm al reformelor continuă.

Ridicarea MCV-ului este o veche promisiune făcută României și Bulgariei în 2014 de Jean-Claude Juncker.  

Se consideră că Bulgaria nu mai are nevoie de MCV începând cu finele anului viitor, pe când România poate spera la aceeași soartă dacă reformele sunt readuse pe drumul cel bun. 

Comisia face această propunere din timp, așa cum o prevede regulamentul de Aderare al României și Bulgariei la UE, astfel încât statele membre să-și poată exprima acordul sau dezacordul.

Iar capitalele UE sunt mai degrabă în favoarea propunerii, atmosfera propice fără de care Comisia n-ar fi făcut propunerea (sub presiunea PPE și mai ales a Germaniei). Asta îi deschide Bulgariei drumul către o aderare rapidă la spațiul Schengen. 

România rămâne mai departe monitorizată și obține în plus alte opt recomandări în raportul MCV publicat acum la Strasbourg. 

Ele se referă la oprirea imediată a implementării legilor justiției modificate și a ordonanțelor de urgență, luarea integrală în calcul a recomandărilor făcute de GRECO și de Comisia de la Veneția și la suspendarea imediată a demiterii procurorilor. 

Noi recomandări MCV cer și relansarea procesului de numire a șefului DNA, luarea în calcul a opiniei negative a Consiliului Superior al Magistraturii la numirea și demiterea procurorilor și blocarea implementării schimbării codurilor.

Din cele 12 recomandări pe care raportul MCV le cuprindea în 2017, acum două sunt considerate îndeplinite. Este vorba de intrarea în funcțiune a sistemului PREVENT (introdus de ANI și de Agenția Națională de Achiziții Publice) și recomandarea legată de Agenția națională pentru administrarea bunurilor indisponibilizate.