Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Acordul UE - UK "convenit", May trebuie să-l "vândă" acasă

may_brexit.jpg

Theresa May
Sursa imaginii: 
PA

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, va prezenta miercuri cabinetului său acordul negociat între tehnicieni britanici și ai Uniunii Europene privind Brexit. Oponenții eurosceptici ai acordului au făcut deja apel la respingerea proiectului. 

La ședința cabinetului premierul May ar urma să prezinte miniștrilor săi textul convenit la Bruxelles la 15 luni după începerea negocierilor, care s-au intensificat în ultimele săptămâni. 

Marți seara miniștrii au fost chemați pe rând la reședința premierului unde li s-a arătat fiecăruia o copie a textului convenit. 

Miercuri va avea loc la Bruxelles și o întâlnire a ambasadorilor celorlalte 27 de state membre ale UE care vor lua cunoștință de textul acordului, în timp ce guvernul Irlandei a declarat că negocierile continuă.

Oponenții acordului din Partidul Conservator condus de premierul May au avut imediat o reacție vehementă, cel mai radical dintre deputații eurosceptici, Jacob Rees Mogg, declarând că Marea Britanie va deveni un "stat vasal", iar provincia Irlanda de Nord va fi "condusă de la Dublin" în caz că acest acord este acceptat. 

Problema frontierei dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord a fost chestiunea cea mai dificil de rezolvat pentru a evita transformarea acesteia într-una "dură" după ieșirea Marii Britanii din UE.

Proiectul de acord include puncte convenite deja în decembrie 2017, printre care garantarea drepturilor cetățenilor UE din UK și a cetățenilor britanici care trăiesc în UE, o perioadă de tranziție de 21 de luni după ieșirea din Uniune la 29 martie 2019 în care actualele reguli rămân în vigoare, precum și factura care trebuie plătită de Marea Britanie până la sfârșitul lui 2020 către UE de circa 39 de miliarde de lire sterline.

În ipoteza că textul va fi agreat și semnat de premierul May și liderii celorlalte state membre, acordul va intra în dezbaterea parlamentului britanic și a Parlamentului European în vederea ratificării. 

În Partidul Conservator de guvernământ sunt câteva zeci de deputați care au o atitudine ostilă oricărei concesii făcute către UE și fără sprijinul Partidului Laburist din opoziție acordul ar putea fi respins în parlament, caz în care Marea Britanie ar ieși din UE pe 29 martie 2019 fără acord, cu consecințe economice potențial foarte serioase. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ