Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protocoalele SRI, desecretizate. Liviu Avram: Condamnaţii vor avea o cale de atac extraordinară

Deputati desecretizare protocoale SRI Liviu Avram.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: site SRI)

Protocoalele încheiate de SRI cu alte instituţii ale statului vor fi desecretizate. Aşa a decis Camera Deputaţilor, care a votat pentru declasificarea unei hotărâri a CSAT din 2005 privind combaterea corupţiei. Opoziţia va ataca decizia la Curtea Constituţională.

Decizia deputaţilor vizează desecretizarea protocoalelor SRI cu instituţii din justiţie, precum DNA, Parchetul General, CSM şi DIICOT.

Votul Parlamentului le va permite unor persoane condamnate să ceară revizuirea sentinţelor, explică la RFI redactorul şef adjunct al ziarului Adevărul, Liviu Avram: „Asta înseamnă că vom vedea ce scrie acolo. Vor fi desecretizate nu doar protocoalele, ci şi hotărârea CSAT din 2005, care a inclus corupţia la fenomene care atentează la siguranţa naţională”.

Odată ce vom vedea conţinutul acestor protocoale, pe care toată lumea le acuză, fără să le ştie conţinutul la majoritatea dintre ele, abia atunci se va putea stabili dacă ele au fost ilegale sau nu, dacă au adăugat la lege sau nu. Or legea adoptată ce face? Prezumă că aceste protocoale au adăugat la lege, deci au fost ilegale şi dă o cale de atac extraordinară celor care au deja sentinţe definitive. Or asta este greu de crezut că se poate întâmpla într-un stat democratic, să declari ca fiind ilegal un document despre care nu ştii ce conţine. Este rezultatul geniilor juridice care sălăşluiesc la noi în Parlament”, consideră jurnalistul.De partea sa, reprezentantul organizaţiei Transparency International România Victor Alistar spune că desecretizarea protocoalelor SRI cu instituţiile din justiţie este binevenită: „Cu instituţii din justiţie, da, pentru că justiţia se înfăptuieşte numai în baza legii şi pe baza unor reglementări transparente, cunoscute de toate părţile”.

Cu privire la legalitatea încheierii unui protocol între un serviciu de informaţii şi un beneficiar legal, în care se stabileşte modalitatea prin care se pun la dispoziţie datele respective şi circuitul documentelor, în sine, acest lucru nu este cu nimic în afara legii. Însă în măsura în care prin protocol se stabilesc şi aspecte de cooperare în realizarea competenţelor, da, atunci sunt aspecte de neconformare la decizia CCR din 2016”, explică el.